Minden ami kávézó

Kávézó blog

Pillanatkép Milánóból

avagy az olasz kávékultúra köszöni szépen és nagyon jól van

2020. február 13. - k.oszto

Egy rövid milánói kirándulás újra eszembe juttatta, hogy milyen jó is az igazi olasz kávé, és 10-15 évvel ezelőtt miért is álltunk meg rögtön az első benzinkútnál Tarvisiót elhagyva. Azt gondolom, hogy egy kávézó blogban nem mehetünk el szó nélkül az olasz kávéhelyzet mellett, ezért született ez a rendhagyó bejegyzés.

cbb36122-19e6-4b20-9b4a-af495357e8ae.jpeg

Az első (vagy második?) reggeli eszpresszó

Bár lehet, hogy Budapestről néha azt látjuk, hogy az olasz kávékultúra manapság már hanyatlik, mivel nem tudja felvenni a versenyt az újhullámos német, angol, skandináv pörkölőkkel - bár nekem már korábban is gyanús volt, hogy túl jók voltak a Kávétársaságnál kapható olasz specialty kávék -, és a sötét pörkölés megy ki a divatból, de Milánóban járva megállapíthattuk, hogy az olaszok köszönik szépen és jól vannak: Szinte mindegyik kávézóban a legmodernebb, 20-25.000 eurós háromkaros gép van, ahonnan hanyag eleganciával percenként dobálják ki 1-1,5 euróért az eszpresszókat, vagy ha kell akkor a tejes italokat.

37759b5f-6a03-476d-bf15-6153e857cf38.jpeg

Egy gyors reggeli, semmi túlzás

Ha meg specialty kávé kell, akkor az is van a nagyoktól kezdve a kis pörkölőkig mindenki megjelent a saját, világosabb pörkölésű single origin kávéjával.

e9c6116e-baf2-45f2-8a88-faaddcbd3202.jpeg

Saját pörkölés: blend és single origin is van

És természetesen mondani sem kell, hogy a minőség mindenhol hibátlan. Bárhova megyünk olyan presszót kapunk, amit nálunk csak a legmenőbb helyeken ihatunk.

cbff3a8c-da8f-407b-b501-f57df7d81ad4.jpeg

Az Armani (igen AZ az Armani) Cafeban egyszerre öt presszó készül

A milánói Lavazza Flagship store számomra pedig a kávézás non plus ultrája volt a körülbelül  100.000(!) eurónyi gépparkkal, tökéletes belső épitészettel, elképesztő minőségű péksütikkel és 5 fajta kávéval amiben volt blend és single origin is.

77c012f5-3f68-4c6b-b08b-ff42685a6dab.jpeg

Stílusos luxus a Flagship Storeban

Külön érdekesség, hogy már ők is tudják, hogy az eszpresszón túl is van élet, a Slow Caffe részen gyakorlatilag nincs olyan kávékészítési eljárás a kotyógótól kezdve a szifonon át az Aeropressig, amit ne készítenének el nekünk az üzletben.

61d1fd48-f8fd-4ed0-9a64-2468cf265c62.jpeg

Tízórai Lavazzánál, asszimetrikus(!) kiskanállal

Szóval mielőtt az olaszokat egy kézlegyintéssel elintézzük, hogy régi iskola, érdemes néha visszatérni és árgus szemekkel figyelni, hogy hol tart 2020-ban a világ egyik legnagyobb kávés nemzete.

0dedc7c9-0723-43f1-83a2-40d32da3d0c2.jpeg

4 single origin és egy blend

 

 

Fabrik - Visegrádi utca

avagy egy artisztikus kávézó a XIII-ban

Nagyon szeretem az olyan kávézókat, amik az eredeti funkciójukon kívül még valami pluszt is belevisznek az alapkoncepcióba. Szerencsére Budapesten is szép számmal találunk már ilyeneket van könyvesbolttal, bringásbolttal sőt hifi- és motorosbolttal egyben működő kávézó is.

img_0555.jpg

Könnyű megtalálni

Tovább

Egy éves lett a blog!

Induláskor még én sem voltam benne biztos, hogy megéri ezt a kort, de elröppent ez az egy év, és a lendület a mai napig kitart.

Összefoglalva, hogy mi minden történt:

-20 blogbejegyzés, amibe belefért:

 - 14 kávézó (Sajnos ebből csak három volt vidéki, de idén javítunk az arányon!)

 - 3 rendezvény (Kávébár bazárA kávé napja, illetve egy meetup)

 - 2 külföldi kitekintés (Kijev illetve Ciprus)

A legolvasottabb poszt: A Budai Pékség valamint a váci úti Coffe Shop (ez utóbbi kapott hideget és meleget is, meg én is a kommentelőktől). Ezek a posztok (és szerencsére mások is) jártak a blog.hu címlapon, ez sok látogatót bevonzott. A legkevésbé olvasott cikk: a Hygge a Bálnában.  Sajnos egy kávézó (amiről a legelső blogbejegyzés született) már be is zárt, de ez egy ilyen szakma.

Számtalan bejegyzés születetett a blog Facebook oldalán, és a követők száma is szépen gyarapodik. A Facebookon legsikeresebb posztja a Mad Dog Cafe House-ról szólt volt, erről sajnos még nem született cikk, de ami késik az nem múlik. A blog Instagram oldala is elindult, azért a siker itt még várat magára.

A blog révén sok embert megismertem, talán értékes kapcsolatok is születtek. Ezen kívül nagyon sokat megtudtam a kávézókról, a szakmáról és természetesen a kávéról is.

Mindenestre a lendület kitart, már be vannak tárazva a félkész anyagok amik csak arra várnak, hogy egy jó bejegyzés szülessen belőlük.

Hajrá 2020!

Ciprusi kávézók,

avagy hol igyunk jó kávét ezen a csodálatos szigeten

Ciprus egy egészen fantasztikus hely, mindenkinek csak ajánlani tudom főleg a csúcsszezonon kívül, mivel ilyenkor mind a klíma, mind a népsűrűség nagyon ideális.

A blog a pihenés és a túrázás mellett  természetesen kávészakmailag is körülnézett ezen a csodálatos szigeten; és bár jártunkban keltünkben azt láttuk hogy a frappé népszerűsége egyértelmű, azért próbáltunk  hagyományosabb italokat kóstolni. (Nem végeztem komoly elemzést, de ránézésre az eladott kávéknak több mint a fele frappé, függetlenül attól, hogy milyen kávézót nézünk)

img_1936.jpg

Ciprusi alapkávé

Tovább

Specialty kávézók működése a pult túloldaláról I. meetup,

avagy hogyan (ne) nyissunk kávézót

Egy nagyon kedves olvasóm egyik nap azzal keresett meg, hogy egy kerekasztal beszélgetést szervezne, ahova specialty kávézók tulajdonosait hívná meg, és lennék-e a moderátor.

Elsőre kicsit hitetlenkedve fogadtam a felkérést, de aztán egy személyes találkozó és némi közös tervezés meggyőzött,  hogy ebből tényleg lehet valami.

meetup1.jpg

Az eseményhez készült flyer

A november 18-án a Premier Kultcaféban  megtartott beszélgetésre sikerült olyan szereplőket meghívni, akik egészen jól reprezentálják a magyar piacot: A budapesti kávézókat Miklosik Orsolya, az első kerületi Bloom Cafe tulajdonosa, Nagy Dávid a Tamp&Pull és a Kaffeine láncok tulajdonosa, valamint Lukács Andrej, a Bartók Béla úti az Addicted to Caffeine tulajdonosa képviselte.

Tovább

Piknik Coffe & More

avagy olasz meglepetés a Pozsonyi úton

Az ember hajlamos azt hinni. hogy Budapest kávézó epicentrumában - ahol az egy főre jutó kávézók száma, már meghaladja az egészségügyi határértéket - nem érik meglepetések, és mégis.

img_2283.jpg

Innen nézve még bármi lehet

Tovább

Hygge a Bálnában

avagy a legtrendibb kávézó a városban

Ha a Wikipédiában lenne Trendi Kávézó szócikk, akkor a Bálna északi bejáratánál elhelyezkedő Hygge-t nyugodtan lehetne használni illusztrációnak.

Minden adott, ami ehhez kell:

  • Exkluzív helyszín: A Bálnát lehet szeretni vagy utálni, de mindenképpen egy progresszív színfoltja Budapestnek.
  • Egyedi névválasztás: A Hygge-ről már rengeteg cikk és könyv jelent meg. A dán eredetű szót nehéz lefordítani inkább csak leírni lehet, de talán egy meghitt, otthonos hangulatú baráti, társas együttlét hangulatát képzeljük ide. (Akit részletesebben érdekel a téma, annak itt egy cikk ajánlónak)
  • Fantasztikus panoráma: Az őszi színekben pompázó Gellérthegyet nézni a Duna túlpartjáról, azt hiszem olyan látvány amiért érdemes Budapestre utazni.
  • A kávézóval egyben van két szuper prémium terméket árusító üzlet (Bang&Olufsen illetve Route 42)
  • És persze fantasztikus minőségű kávé

 

img_1788.jpgKezdjük az alapoknál

Tovább

A Kávé napja 2019

avagy igyunk tíz jó kávét egy nap!

A blog abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a februári esemény után ismét meghívást kapott a Kávé Napja rendezvényre (ezúton is köszönet a szervezőknek!), ami ezúttal az Akváriumban került megtartásra. Februárhoz képest körülbelül harmadakkora helyszínen harmadannyi kiállító vett részt. Mivel ez most csak egynapos program volt, ezért a közönség is sokkal jobban koncentrálódott a pultok előtt perces sorok alakultak ki. A kisebb hely még egy hatalmas előnyt biztosított a Millenáris csarnokához képest, az intenzív kávéillat könnyen be tudta tölteni ez egész teret.

img_1601.jpg

Kellems chill hangulat az előtérben

Tovább

The Coffee Shop - Váci út

avagy a román Starbucks támadása

Pontosan az irodaházunk bejárata mellett körülbelül egy éve nyitott meg ez a kávézó, ami a roppant fantáziadús The Coffee Shop névre hallgat. (A név nem tévesztendő össze a Budapesten 4 üzlettel, illetve több vidéki városban is jelenlévő osztrák eredetű The Coffeshop Company-val!)

1200px-coffeeshop_company_logo_svg_1.png s5_logo-2_1.png


 A kettő nem ugyanaz!

Elég sokáig húzták húzták a nyitást, mi meg nap, mint nap izgatottan vártuk, hogy vajon milyen lesz az új kávézó. (Persze addig a szépemlékű Bean Bustersbe jártunk szorgalmasan)

Tovább

Kaffeine Nagymező (powered by Freyja)

avagy a kevesebb néha több

Bár a Kaffeine (lánc) az egyik kedvenc budapesti kávézóm, mégsem gondoltam volna, hogy a negyedik Kaffeine megnyitása külön blogbejegyzést fog kapni, de az ott töltött háromnegyed óra olyan tömény volt, hogy mindenképpen megéri írni róla. (Az Lövőház utcairól szóló írás itt olvasható)

img_1052.jpgKönnyű megismerni, a kirakaton a szokásos logo 

Szóval úgy indult, hogy szombaton korán reggel a belvárosban volt dolgunk és gondoltam itt a remek alkalom hogy megnézzük az újonnan nyílt Kaffeine-t és egyben a (Budapesten) világhírű Freyja croissant-t is végre megkóstoljuk.

Tovább

Kijevi kávézók

avagy koffeininvázió az ukrán fővárosban

Mivel életemben elsőzör utaztam Kijevbe ezért a szokásos módon az interneten elkezdtem nézegetni, hogy mi merre hány méter, mit kell megnézni és mit nem. 

img_0760_1.jpg

Az egyik első elegáns kávézó

Amikor az alapok megvoltak, akkor természetesen jöttek a kávézók, Facebook és egyéb site-ok alapján próbáltam belőni, hogy merre érdemes menni, ha igazán jó kávét akarunk inni az ottlétünk alatt.

Tovább

Tizen1 Veszprém,

avagy egy újabb szuper hely vidéken

A blogon mindig különös örömmel írok a vidéki kávézókról, mert sajnos (ebben is) egy hatalmas aránytalanság van az országban, hogy Budapesten (különösen a belső kerületekben) gyakorlatilag minden sarkon van egy jó kávézó, addig vidéken úgy kell vadászni őket.

Családi okok miatt gyakran megfordulok Veszprémben és természetesen nem maradhatott el a jó kávézók feltérképezése. Első ránézésre nem kápráztat el a város, keresni kell a nem átlagos helyeket. Volt egy cukrászda -a nevére már nem emlékszem, csak arra, hogy a füredi Karolina leánya volt - de sajnos pár éve az is bezárt, illetve a Gusto delikát illetve Gusto13 kínál magas minőséget, de előbbi inkább delikát üzlet, míg utóbbi étterem, a reggeli capuccinóra nem feltétlenül hozzájuk mennénk. A veszprémi kávé térképre hamar felkerült a tizen1 kávézó, de mivel hétvégén nem nagyon voltak nyitva, ezért sajnos hosszú ideig nem sikerült eljutni hozzájuk.

Aztán egyszer csak észrevettem, hogy szombat-vasárnapra is kíbővült a nyitvatartásuk, így rögtön fel is kerekedtünk hogy végre megismerjük Veszprém egyetlen specilaity kávézóját.

14ad3773-0531-47ca-a833-fdbae157c1a0.jpeg

Bentről kifele

És meg is találtuk a Kossuth utcában a Bástya üzletház és az evangelikus templon közé beszorítva az ország talán legkisebb kávézóját. Tudom, hogy a minik között ott van a Cafe Stand, meg a Gázlámpa Kioszk de itt tényleg le tud ülni 3 ember bent az apró pultoknál, nem csak egy kiadó ablakról beszélünk.

img_0599_1.jpg

Az Ungarische Restaurant mellett

Eddig minden látogatásunk alkalmával Szabó Krisztián a tulajdonos fogadott minket a pult mögött, aki nagyon szívesen mesél a Tizen1 sztorijáról illetve arról, hogy mit keres ő most itt a kb 5 négyzetméteres helyiségben. Szerencsére nagyon szeret mesélni illetve a kávéról beszélgetni, ezért egy idő után szépen összeáll a kép. Szóval az egész Tizen1 alapkoncepciója az öccsétól, a többszörös bajnok, Four Seasons barista Koncz Márktól származik aki szeretett volna magának egy saját helyet, így született meg - a város egy másik részén- az eredeti Tizen1, ami egy klasszikus kávézó volt sok asztallal, szendvicsekkel, személyzettel. Sajnos az eredeti koncepció túl nagy falat volt a két fivér számára és néhány év után egy restart következett, ahol inkább kicsiben, csak a kávéra koncentrálva egy új helyen éledt újra a kávézó. Természetesen mind a régi, mind az új helyen Márk minden tudása és tapasztalat jelen van, de a boltot már Krisztián viszi tovább, most már ő a lelke az új Tizen1-nek.

 img_0601_masolat.jpg

Krisztián a pult mögött

Krisztián a pult nagy részét elfoglaló 2 karos La Marzocco gép mögött helyezkedik el (elmondása szerint nem is kellene egy ekkora gép a kávézóba), a pult előtt még pont elfér három szék kis könyöklővel, a pult mögöt meg a mini konyha szendvicssütővel mosogatóval. A jó idő beköszöntével szerencsére kitágul a tér, az eredeti helyiség kb tízszeresét kitevő teraszon van lehetőségünk hosszasabb kávézásokra beszélgetésekre. Egészen szokatlan érzés, hogy míg mi a vasárnapi kávénkat kortyolgatjuk, mellettünk sietnek az emberek a misére. (Ha meg a harang is megszólal, akkor talán a csésze is megremeg a kezünkben)

A kávé mindig a baráti 42 pörkölőből (az ő honlapjuk is megér egy kattintást) származik az örlőkben általában van egy klasszikusabb blend illetve egy single origin kávé az inyenceknek. A tej Szent Gáli bio tej, nagyon jó alapanyaga a tejes italoknak. A megszokott italok mellet kérhetünk akár aeropresst vagy házi chai lattét is.

A hely szűke miatt az étel kínálat meglehetősen visszafogott (nekem a péksütik nagyon hiányoznak), a házi kekszek mellett még szendvicset kérhetünk.

A szokásos pecsétgyűjtő problematikára (miszerint mindig a másik nadrágomban/kabátomban van) nagyon jó megoldást találtak ki, egyszerűen a kis fali tartóban mindenki otthagyhatja a saját pecsételőjét és amikor megy akkor csak leveszi, pecsétel és visszarakja.

dcc04a1c-64c4-4595-8f3e-23d22b85d5cb.jpeg

Megoldás egy régi problémára

Remélem Krisztiánék az új hellyel tényleg megtalálták a számításukat és most már hosszú évekre stabil pontjai lesznek vidéki újhullámos kávé szcénának és nem kell Füredig autókáznunk, ha egy igazán jó kávéra vágyunk.

Tizen1 kávézó

Cím: Kossuth Lajos utca 6., Veszprém, 8200

Facebook: facebook.com/tizen1.veszprem

Addicted2Caffeine a Bartókon

avagy egy jóleső függőség

Az egykori szebb napokat látott Bartók Mozi szerencsére nem lett teljesen az enyészeté, hanem - bár szétdarabolva -, de tovább él. A volt mozi területének nagy részét elfoglaló étterem mellett bújik meg a 2015-ben nyílt Addicted2Caffeine kávézó & Figula borsarok.

img_0379.jpg

Ide lépünk be

A hely nagyon jól kihasználja az épület adottságait, az utcáról csak egy kis részt látunk, de beljebb lépve szemünk elé kerül a süllyesztett hátsó tér, ami akár kis összejöveteleknek lehet ideális helyszíne.

img_0380.jpg

Csendes, ülős

A hátsó ücsörgős beszélgetős részen túl az előtérben egy kisebb pult, illetve néhány kétszemélyes asztal található, ha csak beugranánk egy gyors kávéra vagy egy rövidebb beszélgetésre. A kis asztalokon “No laptops please” felirat jelzi, hogy ezeket a helyeket nem munkavégzésre találták ki, nekik ott vannak a lenti helyek. (De jelzésértékű, hogy az ingyen wi-fi kódja is csak egy óráig érvényes). A néhány asztalból álló kerthelyiség a forgalmas Bartók Béla úton van, mérsékelten hangulatos. A belső tér berendezése letisztult skandináv stílus, azt gondolom az egyszerűség és praktikum volt a fő vezérlőelv és ebbe még egy raklapból készült pad(?) is belefér.

img_0036.jpg

No laptops, just flat white

A kávék a klasszikus újhullámos vonalat képviselik általában 3 pörkölő kávéi felváltva kerülnek a darálóba. A koppenhágai april, a berlini FJORD,  és a nagyon markáns, kissé pszichedelikus csomagolású kávékat készítő, amszterdami FRIEDHATS pörkölő termékeit kóstolhatjuk, de néha más kisebb üzemből származó kávé is terítékre kerül. Szerencsére a hely Facebook oldala nagyon aktív, mindig megjelenik egy poszt, ha egy érdekesebb szállítmány érkezik.

img_0034.jpg

Napi kínálat

Akik komolyan érdeklődnek az újhullámos kávék iránt, azoknak remek lehetőséget biztosít az Addicted, hogy új ízeket fedezzenek fel, vagy összehasonlítsák a különböző területek termését illetve a különböző eljárással feldolgozott kávékat. Fenti pörkölőkből haza is vihetünk szemes vagy kapszulás formában; bármelyik fel tudja dobni az otthoni reggeleket, de akár ajándékba is tudom ajánlani kávérajongó ismerőseinknek.

img_0383.jpg

Otthonra

Az eszpresszó itt is La Marzocco gépen készül, de természetesen az elképesztően komplex ízű filter kávék sem maradhatnak el. A tej az újhullámos kávézókban nagyon gyakran felbukkanó 7 forrás, a barista srácok szerint ők nyújtják a megfelelő minőséget.

img_0035.jpg

Klasszikus

Akármelyik italt kóstoltam, nekem egyik sem okozott csalódást a különböző fajtáknál különböző ízvilágok jelennek meg, de mind az alapanyag mind az elkészítés hibátlan, nem hiszem, hogy bárki csalódni fog. Az egyedi kinézetű csésze nem az én világom, de van egy olyan érzésem, hogy a vendégek nagy részének bejön.

img_0385.jpg

Fantasztikus minőség, csodás ízvilág - V60

A kávék mellé nagyon jó reggeliket, szendvicseket (brie-füge(!), avokádó-bacon(!)), illetve péksüteményeket fogyaszthatunk, nekem a Deli France-tól érkező citromos croissant a nagy kedvencem, egyszerűen nem tudom megunni. De érkezik pékáru a nem messze található Pékműhelyből, illetve sütemény Édes Sáritól is.

img_0388.jpg

Mi szem szájnak...

Nagyon szeretem azt a koncepciót, ha egy kávézóban a kávé mellé belefér a sör, illetve a bor is, így akár délután 5 óra után is ideális helyszín lehet egy találkozóra. Borokban a Figula mellett külföldi kínálat is megjelenik, sőt borkóstolókat is szerveznek, sörben pedig a Fehér Nyúl hozza a teljes szortimentet.

img_0381.jpg

Elvitelre is 

Sajnos a budai oldal közel sem olyan jól ellátott minőségi kávéval, mint a Belváros, de az Addicted igazi üde színfoltot jelent, csak ajánlani tudom a környéken járóknak, de akár egy szombat reggeli túrát is megér.

img_0387.jpg

Budai árak

Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 62-64.

Facebook: https://www.facebook.com/addicted2caffeine/

Web: https://addictedtocaffeine.hu/

Kávébajusz, Győr

avagy kávézzunk 500 éves falak között

Néhány poszttal korábban a Zacc kávézó kapcsán arról elmélkedtünk, hogy Győrben megmozdult valami, és lassan igény van a jó kávéra. Aztán kiderült, hogy a helyzet sokkal jobb, hiszen tavaly nyáron a felújított Bécsi kapu tér közelében egy csodálatos műemléki környezetben - egy karakteres névvel és logóval - megnyitott a Kávébajusz, ami egy igazi újhullámos kávézó Győr belvárosában.img_6068.jpg

Jó logó

A környezet mindenképpen megér egy bekezdést, hiszen viszonylag ritka, hogy 15-16. századi műemléki épületben nyit valaki kávézót. Kívülről is nagyon kivételes látványt nyújtanak a környékbeli épületek, de belépve egészen impresszív a középkori vár(!)falakat látni. 

img_0133.jpeg

Győr szíve

Már csak ezért megér egy látogatást a hely, hogy elidőzhessünk a fél méter vastag, öt-hatszáz éves falak között, itt tényleg a történelem egy darabját csodálhatjuk meg.

img_0135.jpeg

Velünk élő történelem

Persze a tavasz beköszöntével azért a vendégek szívesebben ücsörögnek a teraszon, kívülről gyönyörködve a műemléki környezetben. A vendégkört ottjártunkkor körülbelül fele-fele arányban alkották betévedt turisták, illetve rutinos helyiek.

img_0131.jpeg

Kívülről is szép

Szerencsére a belső kialakítás is követi az egyszerűséget, semmi extra díszítés, mindenütt a letisztult vonalak jellemzők.

Visszatérve a koncepcióra, Ákos, a tulaj elmesélte, hogy nem akarták Budapesten megnyitni a százhuszonhatodik újhullámos kávézót, ezért, és a felesége győri kötődése révén döntöttek úgy, hogy inkább vidéken próbálnak szerencsét.

img_0123.jpeg

Fontos a jó szakirodalom

A koncepció viszonylag egyszerű (tényleg egy tipikus kávézó vonal): Casino Mocca kávéval dolgoznak, presszó esetén egy La Marzocco géppel.

img_0125.jpeg

A gép, csészékkel

Ákos elmondása szerint sajnos még nem találtak olyan beszállítót, aki el tudná őket látni megfelelő minőségű tejjel, ezért a boltból próbálnak jó minőségű tejet vásárolni. A presszó, illetve a hagyományos tejes italok mellett természetesen kaphatunk nagyon finom filter kávét is, illetve a szokásos tea (Ye tealeves) illetve forró csoki (Mörk) sem maradhat el.

img_0127.jpeg

Az árak már budapestiek

Az általunk kóstolt kávék hozták a Casino Moccától megszokott jó minőséget és ízvilágot, bármelyik reggel szívesen fogyasztanám. Sajnos a beszélgetés során nem került szóba, hogy miért nem próbálkoznak más magyar pörkölőkkel is, de legközelebb ezt is kiderítjük.

img_0132.jpeg

Capuccino, a croissant már nem bírt várni

A kávé mellé reggeli ételeket is (szendvics, croissant, sütik, joghurt) választhatunk. A croissant korábban a Mill-től jött, de mivel ők egy ideje nem szállítanak ki, ezért marad a francia mélyhűtött változat. Véleményem szerint, ha valaki a kávézó mellett nem üzemeltet pékséget, akkor ez a kompromisszum abszolút belefér.

img_0124.jpeg

Nagyon szurkolok Ákoséknak, hogy bejöjjön a számításuk. Azt gondolom, hogy egy ekkora, és erős turistaforgalommal bíró vidéki városnak igenis el kell tartania egy ilyen (ár)színvonalú kávézót, ami egy biztos pont lehet a vidéki kávékultúrában.

Cím: Győr, Bécsi Kapu tér 4

Facebook: https://www.facebook.com/pg/kavebajusz/

 

Kaffeine - Lövőház utca

Ha Budán kell a koffein

Amióta a Millenáris park melletti Lövőház utcából sétálóutca lett, Buda is megkapta a maga kis gasztroutcáját. Az aktulis trendeknek megfelelően van itt hal étterem, kézműves söröző, gofri sütő, ázsiai vonal, sőt még kézműves jégkrém is.

Természetesen egy újhullámos kávézó sem maradhat ki a sorból, őket képviseli immáron több mint három éve nagyon magas színvonalon a Kaffeine.

img_6024.jpg

Bejárat a Lövőház utcából

A szombat reggeli Fény utcai piacozások közben sokszor megittunk (volna) egy-egy jó kávét vagy capuccinót, de a piacon lévő Semiramis klón (Fancy cafe (sic!)), ne adj isten a szemben lévő Jégbüfé nem nyújtotta azt az élményt, amire az ember egy igazán jó kávé címszó alatt vágyik. (Remek szórakozást nyújt estére a http://www.fancycafe.hu weboldal, csak igazi ínyenceknek!)

Bezzeg a Kaffeine! Már az első betérőnk után biztos volt, hogy szombatonként itt fix helyünk lesz.

img_6021.jpg

A jellegzetes K betű

A miniatűr üzlethelyiség télen talán túlságosan is pici, de szerencsére a jó idő beköszöntével a teraszon élvezhetjük a reggeli napsütést. Meg persze a kedves kiszolgálást. Körülbelül egy évvel ezelőtt volt egy nagyon változatos, érdekes, igazi egyéni arcokból álló csapat, ahol már az külön játékot jelentett, hogy ma vajon ki fogad minket. A helyzet mára talán kicsit konszolidálódott, de szerencsére kávé ugyanolyan jó.

img_6144.jpg

Kívül tágasabb

A kétfajta kávéból az egyik a Has Bean csak Magyarországra készített Magyar Evolúció blend, a másik pedig (ottjártunkkor) a soproni One Eleven pörkölőből érkezett. Az espresso alapú italok egy elképesztően nagy presztizsű (és drága) Victoria Arduino VA388-as gépen készülnek, tejes italok esetén 7 forrás tej felhasználásával.

img_6019.jpg

Roasted to order - Evolúció rendelésre

Elég sok helyen ittam már kávét a világban, de nekem a Kaffeine kávéi még simán a mai napig beleférnek a budapesti top 3-ba.

A presszós italokon kívül természetesen filter, ET, forrócsoki, teák is szerepelnek a kínálatban, mindegyik a Kaffeine-ben megszokott magas minőségben.

img_6022_1.jpg

Cappucino, cortado

A kávé mellett a szokásos süti, péksüti, szendvics, gyümölcslé vonal segítségével rakhatunk össze egy komplett reggelit, itt semmi extrára ne számítsunk, jó dolgokat kapunk kicsit túlárazva.

img_6018.jpg

Minden egyéb

A korábban már emlegetett teraszon ücsörögve vettem észre, hogy a környékbeli családok egyik kedvenc helye a Kaffeine mivel, a sétálóutcán nyugodtan rohangálhatnak, motorozhatnak, biciklizhetnek a kicsik, míg a szülők néhány percre megpihenhetnek egy egy csésze kávé mellett.

A Kaffeine - a korábban a blogban már szereplő Budaihoz hasonlóan - szintén szépen terjeszkedik az eredeti Lövőház utcai üzlet mellett a Kálvin téren, sőt az Alleeban is nyitott egy üzletet. Ez utóbbi külön üdvözlendő a mindenhol jelen levő Starbucks, Costa vonal mellett, mive ezzel egyfajta precedenst teremtenek, hogy a plázákban is van helye a specialty kávéknak. Remélem bejön az elképzelésük, és hamarosan akár a város még több pontján felbukkan a jellegzetes K betű.

Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 27.

Facebook: https://www.facebook.com/kaffeineespressobar/