Ezt a bejegyzést soha nem akartam megírni, de a home office meg a kijárási korlátozás árnyékában az élet most mást dobott.
A cikk megírása előtt csináltam egy kis statisztikát és a blog által látogatott kávézók közül már csak néhány tart ki - és persze ők is elviteles üzemmódban - (Pl Kelet, Addicted To Caffeine, Partisan (aka Double shot) ), ezért a jelenlegi helyzetben nehéz lenne a legújabb szuper kávézóról írni.
Kezdésnek jó lesz
De nézzük a dolgok jó oldalát: A kávé házhozszállítás egyelőre működik (meg a nyitva tartó kávézók is árulnak szemes kávét), és ha valaki home office-ból tudja végezni a munkáját, akkor a reggeli tömegközlekedésen eltöltött idő helyett egy kicsit nagyobb odafigyeléssel készítheti a kedvenc reggeli italát. Persze otthon nagy valószínűséggel nem fogjuk viszontlátni a csészénkben a kedvenc kávézókban megszokott flat white-unkat, de ez talán egy jó időszak arra, hogy kicsit kísérletezzünk, jobban megismerjük az eszpresszón/capuccinón túli világot.
Szóval mit tehet a kávészerető polgár, ha otthon ragadt, meg amúgy is majdnem minden kávézó bezárt, kávét inni meg muszáj?
Hát készít magának kávét. Szerintem sokan nem is gondolják, hogy viszonylag olcsó eszközökkel milyen finom kávékat készíthetünk otthon.
A teljesség igénye nélkül vegyünk sorba néhány a lehetőséget:
Mindenki által talán az egyik legismertebb a
Kapszulás kávé
20-50 ezer forint között vehetünk egy kapszulás gépet, ami vállalható eszpresszót készít. Itt minimum 3-4 szabvány között választhatunk, célszerű olyan gépet venni, aminél a kapszula vásárlás a későbbiekben is megoldott.
Egy jól bevált setup
Én több mint 10 éve Nespresso gépet használok otthon, és a tapasztalataim nagyon pozitívak: Egy gép minimum 5 évet elmegy, kapszulát meg gyakorlatilag már bárhol kapunk. Szerencsére a Nespresso szabadalma lejárt a kapszulákra, ezért a választék szinte korlátlan. A kommersz kapszulák közül nekem a Starbucks a kedvencem, de a Kávétársaságban elképesztő a választék, a különböző kapszulákból itt nyugodtan lehet kísérletezni. KIsebb pörkölők kapszuláit árulja a By Beans ABC a Hold utcában, de néha a Bartókon is szoktam venni April kapszulákat az Addicted-ben.
Kapszula hegyek
Ebben a megoldásban -azon kívül, hogy gyors és egyszerű- az a jó, hogy könnyen próbálkozhatunk a különböző ízekkel és családon belül is mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Sokat dob az érzésen, ha (20-25 ezer forintért) veszünk a gép mellé egy tejhabosítót is, ezzel már csinálhatunk egy olyan capuccinót, ami kávé nerd barátainkat leszámítva mindenkit elégedettséggel tölt el.
Eszközigény: 20-70 e Ft
Egy adag kávé: 100-200 Ft
Mielőtt rátérnénk a következő lehetőségekre, meg kell említenünk, hogy ezek már csak a szemes kávé és egy (kézi) őrlő segítségével működnek jól. Én egy tizenkétezer forintos Hario Mini őrlőt használok itthon, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Hario mini
Jó minőségű szemes kávét meg még ebben a félig megállt világban is tudunk szerezni. Az összes nagyobb magyar pörkölő szállít házhoz (pl OneEleven, Black Sheep, de a Kávétársaságot vagy a By Beans ABC-t is jó szívvel ajánlom.) Lent amikor az árakat számítottam 2500-4000 Ft/250 g árakkal kalkuláltam, ez most a magyar piac jellemző ára.
Fentieken kívül még egy konyhai mérleg sem árt az adagoláshoz, ami gramm pontossággal tud mérni.
Filter
A nemzetközi szállodaipar nagyon sokat tett azért, hogy az emberek ne szeressék a filter kávét. Számomra korábban a filter kávé volt az az ihatatlan lötty amit a reggelihez egy nagy kancsóban kihoztak; aztán a kávézókba járva megtanultam, hogy ez egy igen komoly műfaj.
V60 - nem egy bonyolult eszköz
Én otthon a V60-ra szavazok, amit szerencsére házi körülmények között is könnyű elkészíteni, az eszköz igénye minimális: Kell hozzá egy vízforraló, egy V60-as tölcsér, és egy papírfilter. Ha jó minőségű szemes kávéból készítjük, akkor 5-10 perc alatt kitűnő, selymes, gyümölcsös ital készíthető. (YouTube-on több száz videón megtekinthető a részletes elkészítés, ezért ebbe most nem mennék bele.) Semmiképpen se várjunk az eszpresszó esetében megszokott ízhatást, inkább egy lágyabb hosszú kávéhoz tudnám hasonlítani. (És nem kell hozzá tej sem.)
Eszközigény: 2-10 ezer Ft
Egy adag kávé (12 g): 120-200 Ft
Aeropress
Egy viszonylag új módszer (2005-ben találták fel), de egyszerűsége miatt nagyon hamar nagy népszerűségre tett szert. A henger alakú eszközben a kávé és a víz keverékét egy dugattyú segítségével egy szűrőn préseljük át, így a filternél egy jóval intenzívebb kávéélményt kapunk (amit állítólag nem szentségtörés tejjel inni).
Egyszerű, de nagyszerű ízt ad
Az ízhatás persze itt is messze van az eszpresszótól, de én nagyon szeretem nemcsak az íze, de emellett a könnyű használat miatt is. Egyszerre csak egy adag kávé készíthető vele, de mivel egy adag néhány perc alatt megvan, ezért a páros kávézások is könnyen megoldhatók.
Eszközigény: 12 ezer Ft
Egy adag kávé (14g): 140-260 Ft
Kotyogó
A kotyógót azt hiszem senkinek sem kell bemutatni: szerintem gyerekkorában mindenkinek megvolt, ahogy anya vagy a nagyi csinálja a kotyogóban a kávét. Az eszköz lassan száz éves lesz: 1933-ban találta fel az olasz Bialetti és azóta is töretlen a népszerűsége. Érdemes kipróbálni, hogy frissen őrölt kávéval milyen fantasztikusan jó, intenzív ital készíthető vele. Az elmúlt évtizedekben elképesztő színű és formájú kotyogók jelentek meg a piacon, de néhány éve volt egy igazán hasznos továbbfejlesztése az eredeti kotyogónak, ez pedig a Bialetti Brikka.
Ez már az upgradelt verzió, ott a tetején a szelep
Ez annyiból tér el az klasszikustól, hogy a tetején (ahol kifolyik a kész kávé), van még egy szelep ami csak 1,5 bar körüli nyomáson nyit ki, ezért a kifolyó kávé sokkal intenzívebb ízű és értékelhető crema-ja van. Aki szeret kotyogót használni mindenképpen ajánlok egy upgrade-t a Brikkával. A kotyogó másik előnyös tulajdonsága, hogy 1-2-3-4 személyes kivitelben is kapható, ezért mindenki be tudja lőni, hogy a családi kávézási szokásoknak melyik a legmegfelelőbb. És ehhez a kávéhoz már nyugodtan elővehetjük a fent emlegetetett tejhabosítót is, remek capuccinót készíthetünk vele.
Eszközigény: 4-12 ezer Ft
Egy adag kávé (8g): 80-130 Ft
Egy külön blogbejegyzést érdemelne, hogy otthoni körülmények között lehet-e jó eszpresszó kávét készíteni, de erre a kérdésre azért általában a nem válaszok vannak többségben. Nem csak a szükséges eszközök magas árfekvése (néhány százezer forinttól kezdve határ a csillagos ég), de a gép felfűtése, beállítása is annyi időt és szakértelmet kíván, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy ez otthon működjön. (Egy jó kompromisszum lehet a Kávétársaságnál kapható Sage Bambino gép, de azért ez is százezer forint).
A fenti felsorolásból sok minden kimaradt: az automata gépekben én személy szerint nem hiszek; általában elég drágák és közepes kávét készítenek, illetve a fentieken kívűl a french presstől kezdve a török kávén át a szifonig még rengeteg módon készíthetjük a kávét, de ezekről majd talán egy következő bejegyzésben.
UPDATE 2020.07.18
Kicsi, de nagyon hatékony
Fent, amikor a kézi őrlőt ajánlottam kimaradt, hogy azért egy két-három perces reggeli torna 15 gramm kávét megőrölni. Ez néha nagyon jól jön a szertartás részeként, de ha egy kicsit tempósabb reggelünk van akkor szívesen kihagynánk ezt a részt. Emiatt már régóta nézegettem az otthoni őrlőket: Késest lehet kapni akár 10 ezer forint alatt is, de ott a végeredmény elég kiszámíthatatlan, tárcsást meg nem nagyon találtam 30-40 ezer alatt. Egyszer csak egy ismerős ajánlására szembejött a KRUPS GVX242-es kis gép amit akár 20 ezer forint alatt is meg lehet venni. Megnéztem és mind a magyar mind a nemzetközi értékelések nagyon pozitívak voltak, úgyhogy gondoltam beruházunk egy ilyenbe. Nekünk is nagyon bevált, mivel egy adag kávét kb. 20 másodperc alatt megőröl. Jól állítható a kávé finomsága, könnyen kezelhető az egész szerkezet. 15 grammnál kevesebbet nem igazán tud őrölni, szóval egyszemélyes kotyogóhoz nem ajánlanám azon kívül mindenhez tökéletes, akár durva, akár finom darált kávéra van szükségünk.