Minden ami kávézó

Kávézó blog

Kávézó blog

Nor/ma Grand

avagy az északi sarkkör szerelmesei

2021. július 22. - k.oszto

A fenti filmcím jutott eszembe, amikor beléptem a nemrég nyitott Nor/ma Grandba, ugyanis nemes egyszerűséggel csak úgy definiálják magukat, hogy északi stílusú kézműves pékség és kávézó.

img_7354.jpeg

Fontos, hogy tudjuk, hogy hova érkeztünk

A tulajdonos Gerzsenyi András neve eddig is ismerős lehet azok számára, akik figyelemmel kisérték a budapesti specialty szcénát, hiszen hozzá fűződnek olyan ikonikus, közkedvelt helyek, mint a Fekete az Astoriánál, a Major Budaörsön vagy a Nor/ma pékség. (Érdemes meghallgatni az Andrással készített podcastot, nagyon sok érdekes dolgot mesélt nekünk: A Fekete kávézó sztorija)

img_7345.jpeg

Hívogató bejárat

Bár nekik sem volt könnyű évük a 2020, de szerencsére Andrásék a covidos válsághelyzetből előre menekültek, és egy olyan helyet nyitottak, ami egészen magasra teszi a mércét a többi kávézó számára.

A Mammut környéke eddig sem volt rosszul ellátva specialty kávézókból (Kaffeine, Bányai By Beans, Coffee New Wave), de a frissen felújított Széllkapu parkban megnyílt Nor/ma Grand személyében most a többiek erős kihívóra találtak. A hatalmas belső térrel rendelkező kávézó, mind az utcáról, mind a park felől könnyen megközelíthető, és a terasz szépen belefolyik a parkba, mintha ide lett volna megálmodva. A három oldalról nyitott kialakítás lehetővé teszi, hogy érezzük a reggeli vagy esti hűvösebb szellőt, és közelebb kerüljünk a park zöld részeihez. (Sajnos az idillbe belerondít néha a 4-6-os villamos zaja, de hát Budapest közepén vagyunk, nem az északi tengernél)

img_7348.jpeg

Ami kint, az van bent

Mivel a Nor/ma pékség a skandináv vonalat képviseli,  ezért adta magát, hogy az interiőr és a kínálat is ezt a stílust vigye tovább: visszafogott pasztell színek dominálnak mind a bútorokban mind a tányérokban csészékben, és a péksütik valamint a szendvicsek is ezt az irányt követik. Számomra külön öröm, hogy a csokis croissant nem nagyon édes, hanem a csoki dominál benne a cukor helyett.

img_7312.jpeg

Egy jó skandináv reggeli

Az északi transzparencia jegyében a pékséget csak egy plexifal választja el a vendégtértől, ezért aki el akar lesni egy-két mesterfogást a pékektől, az itt könnyen megteheti.

img_7349.jpeg

Minden itt készül

A kávé a már megszokott sajátmárkás Fekete (by Casino Mocca), jó mint mindig. A többi kávézóban hangsúlyos pozíciót betöltő 2 karos La Marzocco itt a hatalmas pulton szinte elveszik, vizuálisan nem tudja ellátni a funkcióját. Arról nem is beszélve, hogy a reggeli csúcsforgalomban mindig ő a szűk keresztmetszet, első ottjártunkkor majdnem 5 percet kellett várni a kávéra. Én azt gondolom, hogy végre van Budapesten egy olyan hely, ami megérdemelne (és ki is tudna használni) egy háromkaros gépet, kár lenne ezen spórolni.

img_7310.jpeg

Szinte elveszik a gép a hatalmas pulton

A hely egész napos gasztro élményt nyújt, a kínálat úgy lett kialakítva, hogy a reggeli kávézás könnyen átcsúszhasson egy szendvicses ebédbe, vagy akár este egy könnyű borozásba, koktélozásba.

img_7353.jpeg

Uzsonnára is jó

Az árak talán kicsit magasabbak a budapesti átlagnál, de azt hiszem a színvonal kárpótol minket. A kávézó már néhány hónappal a nyitás után is nagy siker, a Rózsadombról csak egy reggelire leugrók, a parkban sétálgatók, a Mammutból áttévedők egy kellemes elegyet alkotnak. Sajnos a Margit-körút zaja nem adja vissza azt az életérzést, mintha egy fjord mellet kávéznánk, de szuper hangulatú lett ez a Nor/ma Grand minden specialty/Skandinávia rajongónak kötelező kör.

img_7352.jpeg

Könnyen telik itt az idő

(András ebben a podcastban mesél egy kicsit a nyitásról: https://anchor.fm/sztorikakavezobol/episodes/23--ads-vadzr--ahol-korbbi-vendgeinkkel-beszlgettnk-telefonon-e1461jq)  

 

Nor/ma Grand

Cím: Budapest, 1024 Budapest, Margit körút 75-87

Facebook: https://facebook.com/norma-grand-103988011859147/

A bejegyzés trackback címe:

https://caffee.blog.hu/api/trackback/id/tr8216635848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása