Minden ami kávézó

Kávézó blog

Kávézó blog

One Eleven pörkölő Sopron

avagy egy barista álma valóra válik

2021. február 25. - k.oszto

Sajnos mivel a kávézók még mindig csak elvitelre vannak nyitva és az otthoni kávézást már elég jól körüljártuk, ezért újabb és újabb témák után kell néznie a blognak. Szerencsére a másik projektünk, a Sztorik a kávézóból podcast kapcsán érdekes helyekre jutok el, ezért azt gondoltam, hogy a legutóbbi adás helyszíne is megér egy blogbejegyzést.

img_6106.jpeg

A bejárat eléggé visszafogott

Ezúttal a soproni One Eleven kávépörkölőbe látogattunk el. A pörkölő kávéit a Kaffeine kávézókból már elég jól ismertem, de komoly tudásom nem volt az ő munkásságukról. A Kaffeine kávézólánc egyik tulajdonososával, Németh Dáviddal beszélgetve aztán megtudtam, hogy a One Elevent Molnár Attila a Tamp & Pull tulajdonosa többszörös magyar bajnok és világbajnokság 6. helyezett barista alapította és üzemelteti.

img_6117.jpeg

A folyosón végigsétálva ez fogad, eléggé meggyőző

A beszélgetésünk során Dávid lelkünkre kötötte, hogy látogassuk meg Attilát, és igaza volt, ezúton is köszönet neki.

Egy fagyos téli reggelen érkeztünk a soproni sörgyár melletti gyártelepre, ahol könnyen megtaláltuk a One Eleven épületét. A kétszintes épület földszintjén található a raktár és a pörkölő, fent pedig az irodák egy kis bár(!) és a kóstoló/oktató terem.

img_6112.jpeg

Az oktatóterem jól felszerelt, sok fajta gép van

Fent Attila fogadott minket és gyorsan körbe is vezetett. Az oktató szobában körös körül Nuova Simonelli és Victoria Ardiuno gépek voltak és egy olyan Pentair vízkezelő készlet amitől leesett az állunk: Eddig is tudtam, hogy fontos a víz a kávéhoz, de amiket Attila mesélt az más szintre emelte ezt az információt. Az 5 csapos rendszerrel 15(!) fajta vizet tudnak előállítani és külön workshopokat is szerveznek, ami csak a vízről szól, az elméleti oktatás után ugyanazt a kávét lehet kóstolni  különböző vizekkel elkészítve.

img_6116.jpeg

Na ez tényleg a "Vízbű' nyeri ki a zoxigént"

Miután az ámulatból kicsit magunkhoz tértünk, Attila levitt minket a pörkölőbe. Itt a patikatisztaságú helyiségben egy 6 kilós Giesen gép található, ami állítható dobos, 4 szenzoros, full extrás darab. Attila már előkészítette a nagyobb testvér beszerzését is, csak arra vár, hogy a kávézók forgalma újra felpörögjön.

img_6120.jpeg

A szuperszónikus pörkölő

A fenti helyiségbe visszatérve kaptunk egy fantasztikus filterkávét és Attila belekezdett a sztorijába (érdemes meghallgatni). Mesélt a kezdetekről, a Dallmayer-nél töltött évekről, majd a Tamp&Pull-os időszakról és a versenyzéssel kapcsolatos élményekről.

img_6125_1.jpeg

Itt készült a filter

Nagyon sok korábbi beszélgetésben előkerült a barista életpálya modell, hogy meddig lehet ezt a szakmát csinálni és mi a kifutása. Házigazdánk is szembesült ezzel a dilemmával, aztán az első bébi érkezése környékén családilag gondoltak egy merészet, és Sopronba költöztek ahol létrehozták a One Eleven pörkölőt.

img_20210212_122932_1.jpeg

A hatalmas fa asztal szuper helyszín az oktatáshoz, beszélgetéshez

A nemzetközileg is jól eladható brand neve mögött (One Eleven = 111) egy olyan számmisztika van, amit meg sem próbálok leírni, akit érdekel az mindenképpen hallgassa meg a podcastot. A pörkölő működésében mindenképpen egyedi hogy az állandó szortimentjükön túl ők összesen 111 koncepció kávét kívánnak létrehozni. Ez a 111 egyedi kávé készülhet egy étteremnek, cukrászdának (pl Zserbó), borászatnak, de már készítettek kávét Kossuth-díj átadóra is. (Minket megelőzően az Aran pékség töltött pár napot Sopronban, hogy megalkossák a pékségük kávéját) Attila gondolatvilágát a mély szakmai tudáson túl belengi egyfajta ezoterikus bölcsesség, nehéz elképzelni, hogy nála valaki többet tud a kávé világáról.

img_6114.jpeg

Ha elfáradtunk itt lehet lazítani

A beszélgetés végén a kávékról áttértünk egy kicsit -a cégük által forgalmazott- legújabb Victoria gépekre. Ahogy házigazdánk sorolta a gép tulajdonságait (szuper hatékony kazán, okostelefonos vezérlés, automata flush stb) ismét tátva maradt a szám, igazán sajnáltam, hogy nincs egy olyan kávézóm ahol nap mint nap egy ilyen géppel dolgozhatok.

img_6129.jpeg

És még kávét is készít....

Attila a találkozónk végén még beszélt pár mondatot a náluk elérhető tanfolyamokról, workshopokról is. Azt gondolom, hogy ha valakit érdekel ez a világ és ki akar szakadni az életének a mindennapi forgatagából, és szeretne egy napot egy csodálatos városban tölteni, ahol egy igazi szakértőtől tanulhat akkor érdemes benevezni egy képzésre vagy workshopra.

molna_r_attila.jpg

Egy büszke pörkölő és kávézó tulajdonos és a díj

One Eleven Roastery - Sopron

Facebook: https://www.facebook.com/oneelevenroastery

 

A bejegyzés trackback címe:

https://caffee.blog.hu/api/trackback/id/tr2716435886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása