“Do you like it hot or cold?”. Ez volt az a kérdés, amit körülbelül hússzor feltettek nekem az első napokban Bangkokban, mire rájöttem, hogy megspórolhatjuk ezt a kört az “I want a hot flat-white please” rendeléssel. Szóval majdnem minden italnak megvan a jeges verziója, 2 oszlop HOT ill COLD szerepel az itallapon szépen egymás mellett.
Hot or Cold?
Megmondom őszintén gondoltam, hogy Bangkokban majd találok egy két-jó kávézót, de arra abszolút nem számítottam, hogy a szépen elcsomagolt Aeropress készletet illetve a kézi örlőt egyszer sem kell használnom a három hetes utazás alatt, mivel olyan kávézókat találtam mindenütt, hogy sokszor tátva maradt a szám.
Letisztult belső tér
A legelső felismerés az volt, hogy a legtöbb kávézónak van egy nagyon egyedi, kidolgozott stílusa. Ha jobban belegondolunk Budapesten az összes specialty kávézó többé kevésbé egyforma: Vegyél egy 20-50 négyzetméteres helyiséget, rendezd be viszonylag egyszerűen (ne használj élénk színeket), legyen egy pult, rajta a géppel, egy vagy maximum két őrlővel, aztán nagyjából készen is vagyunk. És esetleg még rakj ki néhány kávés könyvet vagy folyóiratot.
Barlangba dobolok... (igen ez egy kávézó bejárata)
Ezzel szemben Thaiföldön abszolút nem ez a helyzet: voltam tiszta króm kávézóban, pasztelles baba házban, japán teaházhoz hasonló stílusban megépítettben, kávéztam kis vízesés mellett, úgy hogy aranyhalak úszkáltak a lábamnál, de voltam barlangszerű kávézóban, vagy olyanban ami teljesen egybe volt nyitva az utcával. De olyannal is találkoztam, hogy - gondolom jobb ötlet híján- az üzlet közepébe beraktak egy DJ pultot.
Last night a DJ saved my life...
Szóval mintha ott az lenne a trend, hogy ha kávézót nyitsz, akkor semmi kommersz, mindenképpen legyen egy egyedi koncepciód, ami köré építed az üzletet.
Chill coffee
De ejtsünk szót a technikáról is. A 3 őrlő az eszpresszóhoz szinte alapnak számít, és emellé belefér még egy vagy kettő a slow coffehoz. És persze emellé a 3 karos gép dukál, ami lehet La Marzocco vagy Victoria Arduino, de akár egy kis szériás gép is, amit még sohasem láttam. (Pl XLVI Steamhammer…)
XLVI
És persze van V60, vagy szifon(!) is, amit itt ittam először. Persze ekkora rákészüléssel jó kávék készülnek, a három hét alatt egyszer, egy pláza pékségben ittam rossz kávét, a többi az a jó vagy nagyon jó kategóriába esett.
Ez a pult is fel van setupolva rendesen
Én többször, több fórumon elmondtam, hogy Budapesten micsoda kávézó kultúra van, és hogy el vagyunk kényeztetve (amit továbbra is igaznak tartok), de azért a thaiföldi utazás új távlatokat nyitott, hogy merre lehet tovább fejlődni, mik a lehetőségek. (Nyilván ennek van egy gazdasági, pénzügyi vetülete is, de ez túlmutat ennek a cikknek a keretein)
A kis üvegcsékben az mind különböző kávé
Az italválaszték is nagyon érdekes. Van egyrészt a megszokott espresso, americano, capuccino, latte (friss tejjel!) esetleg filter vonal (hidegen és melegen), de van a helyi irány miszerint MINDENT bele lehet tenni a kávéba. A narancslé alapvető, de mehet bele citrom, szénsavas málna, licsi, bármi amit el tudunk képzelni. Jó sok jég és kész a frissítő ital, amit a konstans 30 fokban szívesen fogyasztanak a helyiek.
Nem kóla, kávé
MIndezt szigorúan 3 decis műanyag pohárban, szívószállal amit mindenképpen beleraknak még egy kis nejlon zacskóba, hogy könnyebben lehessen vinni az utcán. (A bálnák meg csendesen zokognak a víz alatt)
Mindent, mindennel
Ja és a legfontosabb a kávé. Mivel Thaiföld a világ 20. legnagyobb kávétermelő országa (közel annyit termelnek mint Kenya vagy El Salvador) ezért adja magát, hogy elsősorban hazai kávéval dolgoznak, a külföldi kávé mindig extraként jelenik meg a kávézóban. Kicsit én úgy éreztem, mint nálunk a borhelyzetet. Az emberek 98%-ban magyar bort isznak, ha előkerül egy-egy külföldi bor arra mindig felkapjuk a fejünket. Kifejezetten világos pörköléssel nem nagyon találkoztam inkább a medium vagy a dark roast a jellemző.
Hazai és külföldi
Szóval összegezve azt gondolom, hogy egy thaiföldi utazás alapvetően hatalmas élmény, de ha valaki kávérajongó, akkor ezt az élményt tudja fokozni a jobbnál jobb kávézók látogatásával.
A témában érdemes meghallgatni a Sztorik a kávézóból podcast vonatkozó epizódját, vagy felkeresni a blog Facebook oldalát még több fényképért.