Minden ami kávézó

Kávézó blog

Kávézó blog

Kornél a Feneketlen tónál

avagy az analóg képzőművészet és kávé találkozása

2022. március 24. - k.oszto

Aki Budapesten él vagy mozog, annak már a könyökén jön ki, hogy a Bartók Boulevard így meg úgy, és tényleg szinte minden héten nyílik egy új hely a Gellért tér és Móricz között. A körteret elhagyva azonban már kevésbé színes az utcakép, az Addicted to Caffeine mellett még ott van a Semmi Extra nevű étterem, egy hentes, egy fagyizó és kisebb üzletek.

img_8995.jpeg

Esti Kornél

Ezért töltött el nagy örömmel, mikor egy téli estén megláttam, hogy a Kosztolányi Dezső tér egyik sarkán nem messze a tótól valami készülődik, és ahogy benéztem nagy örömmel fedeztem fel egy gyönyörű fa borítású Elektra Verve egykaros gépet. (A gépet a cikk írása környékén cserélik egy kétkaros Dalla Corte-ra)

img_8980.jpeg

Artisztikus

Ahogy ott bámészkodtunk, egy nagyon kedves figura egyből kijött és invitált minket, hogy igen pár hét múlva nyitnak de jöjjünk be nyugodtan. Józsival nagyon kedélyesen elbeszélgettünk, és közben megtudtam hogy épp egy galéria kávézó nyílik itt, és ami a legfontosabb info, hogy Arch&Beans kávét fognak használni. A blog olvasói talán tudják, hogy nagyon szeretem a multifunkcionális kávézókat, ezért különösen megörültem, hogy egy ilyen nyílik a környékünkön.

img_8313_1.jpeg

Jó benézni

A nyitás után egy napfényes reggelen tértem vissza, ilyenkor különösen jól esik kiülni a kis teraszra az üzlet elé napozni egyet. A teraszon ücsörögve megnyugtatók, hogy egyik irányban az üzlet barátságos kirakatát látjuk, a másikban pedig a Feneketlen-tavat, illetve az azt körülölelő parkot.

img_8310_1.jpeg

Idilli hangulat

Egy következő szombat reggeli alkalommal Marianna az üzletvezető-tulajdonos, és a hely megálmodója fogadott, és volt időnk egy kicsit beszélgetni a koncepcióról, arról hogy miért nyitották ezt a kávézót. Ha jól jegyeztem meg, akkor az irodalom-színház-pedagógia határmezsgyéjéről érkező Mariannának 2 fő célja volt. Az egyik az "analóg jelenlét". Ez a két szó tökéletesen foglalja össze azt ami a legtöbbünk életéből folyamatosan hiányzik: megfogni, látni, érezni dolgokat és kicsit elmerülni bennük, leszakadni a digitális köldökzsinórról. 

img_8982_1.jpeg

Analóg játék (aka praxinoscope)

A másik pedig a személyes találkozásokon keresztül a kultúrát, szűkebben a vizuális kultúrát közelebb hozni az emberekhez, rávenni őket, hogy lelassuljanak, szemlélődjenek, kíváncsiskodjanak. Legtöbben úgy vagyunk vele, hogy egy galériába jó esetben az utcáról benézünk, de nem igazán megyünk be, mert nem tudjuk hogy kell ott viselkedni, mit kell csinálni. Persze ha kávézni is be lehet térni és közben egy jó szóval fogadnak minket, akkor mindjárt sokkal könnyebb a helyzet, nem fogjuk magunkat annyira zavarban érezni.

img_8987.jpeg

Galéria hangulat 

Ennek a két gondolatnak a keretében rengeteg minden megtalálható a kis üzletben: a falakon egy-egy kiállítás, bábok, papírszínházak, hazai illusztrátorok, alkotók képeslapjai, printjei, noteszei, a gyerekeknek kis szinezők, képeskönyvek, optikai játékok, pl. praxinoscope - minden megfogható, kipróbálható, és mindig téphetünk verset is a kirakatból. Mindeközben a három fős KornélCsapat bármely tagja (József, István, Marianna) mindent szívesen elmesél, megmutat, van hozzá egy története.

img_8976.jpeg

Képes lapok

És ha már történet, akkor a logo választása is egy jó kis sztori: Kosztolányi Dezső tér, Esti Kornél, cornelius, unikornis. Brilliáns! 

img_8985.jpeg

Unikornél

De ha már egyszer kávézni jöttünk ide, akkor igyunk egy jó Arch&Beans kávét! Nem mondom, hogy nincs ennél jobb, de a hely hangulata kárpótol. A tej kérdéssel az elején még akadtak problémák, de szerencsére úgy tűnik a Hétforrást választották, ami nagyban hozzátesz a tejes italok minőségéhez.

img_8978.jpeg

Kávé és tea

Ami a megszokott választékon (és az én ízlésemen is) túlmutat az Cornelius és a Cornelia kávéköltemény, de szerintem aki sokat jár a Frei Cafe-ba az szeretni fogja. A kávék és teák mellet bőséges kínálat van az édes és sós harapnivalókból, nyugodtan betérhetünk egy reggelire vagy könnyű ebédre is. És aki szellemi táplálékra is vágyik az kövesse a Kornél Facebook oldalát, rendszeresen szerveznek mindenféle programot a helyismereti sétáktól kezdve, workshopokon át a meseterápiás előadásokig.img_8981_1_1.jpeg

Baba kávé is van

Szóval aki a szokásos kávéja mellé analóg élményeket is szeretne az mindenképpen jöjjön el ide, nem fogja megbánni!  Ahogy az Esti Kornélból vett idézettel reklámozzák magukat:

"ehetetlen ételek,
ihatatlan italok.
rosszabb, mint otthon. .."

Kornél - művészeti galéria és kávézó

1113 Budapest Kosztolányi Dezső tér 4.

https://facebook.com/kosztolanyi4/

A bejegyzés trackback címe:

https://caffee.blog.hu/api/trackback/id/tr4917788794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása