Egy rövid milánói kirándulás újra eszembe juttatta, hogy milyen jó is az igazi olasz kávé, és 10-15 évvel ezelőtt miért is álltunk meg rögtön az első benzinkútnál Tarvisiót elhagyva. Azt gondolom, hogy egy kávézó blogban nem mehetünk el szó nélkül az olasz kávéhelyzet mellett, ezért született ez a rendhagyó bejegyzés.
Az első (vagy második?) reggeli eszpresszó
Bár lehet, hogy Budapestről néha azt látjuk, hogy az olasz kávékultúra manapság már hanyatlik, mivel nem tudja felvenni a versenyt az újhullámos német, angol, skandináv pörkölőkkel - bár nekem már korábban is gyanús volt, hogy túl jók voltak a Kávétársaságnál kapható olasz specialty kávék -, és a sötét pörkölés megy ki a divatból, de Milánóban járva megállapíthattuk, hogy az olaszok köszönik szépen és jól vannak: Szinte mindegyik kávézóban a legmodernebb, 20-25.000 eurós háromkaros gép van, ahonnan hanyag eleganciával percenként dobálják ki 1-1,5 euróért az eszpresszókat, vagy ha kell akkor a tejes italokat.
Egy gyors reggeli, semmi túlzás
Ha meg specialty kávé kell, akkor az is van a nagyoktól kezdve a kis pörkölőkig mindenki megjelent a saját, világosabb pörkölésű single origin kávéjával.
Saját pörkölés: blend és single origin is van
És természetesen mondani sem kell, hogy a minőség mindenhol hibátlan. Bárhova megyünk olyan presszót kapunk, amit nálunk csak a legmenőbb helyeken ihatunk.
Az Armani (igen AZ az Armani) Cafeban egyszerre öt presszó készül
A milánói Lavazza Flagship store számomra pedig a kávézás non plus ultrája volt a körülbelül 100.000(!) eurónyi gépparkkal, tökéletes belső épitészettel, elképesztő minőségű péksütikkel és 5 fajta kávéval amiben volt blend és single origin is.
Stílusos luxus a Flagship Storeban
Külön érdekesség, hogy már ők is tudják, hogy az eszpresszón túl is van élet, a Slow Caffe részen gyakorlatilag nincs olyan kávékészítési eljárás a kotyógótól kezdve a szifonon át az Aeropressig, amit ne készítenének el nekünk az üzletben.
Tízórai Lavazzánál, asszimetrikus(!) kiskanállal
Szóval mielőtt az olaszokat egy kézlegyintéssel elintézzük, hogy régi iskola, érdemes néha visszatérni és árgus szemekkel figyelni, hogy hol tart 2020-ban a világ egyik legnagyobb kávés nemzete.
4 single origin és egy blend