Minden ami kávézó

Kávézó blog

Kávézó blog

Steamhouse Cafe a Batthyány téren

avagy kávé kilátással

2020. augusztus 27. - k.oszto

Nem is emlékszem már hogy mikor jártam előszőr a Batthyány téri csarnok felső emeletén lévő Steamhouse kávézóban, de az biztos, hogy nem magamtól tévedtem be. Sokszor megfordulok a Batyin de a hatalmas diszfunkcionális csarnok számomra sosem volt hívogató, mint ahogy a bejáratnál a falnak támasztott kávézó tábla sem. Ennek ellenére aki egy ajánlás alapján (vagy esetleg magától?) betéved, az nagy valószínűséggel nem bánja meg.img_4831.jpeg

Hívogató cégér. Ja, nem. Mintha valaki itt felejtett volna egy táblát.

A csarnok felső emeletén, a térhez közelebbi oldal végét foglalja el a Steamhouse kávézó. A fekvése tökéletes: A hatalmas ablakokon reggel ömlik be a napfény (ez hűvösebb őszi, téli reggeleken egy fényterápiával is felér), miközben rajtuk kinézve a Parlamentben gyönyörködhetünk.

img_4829.jpeg

A kazánház. Háttérben a Parlament

A középen elhelyezkedő pultot stílusos fából és fémből készült asztalok és székek ölelik körbe minden irányból. Nagyon szellős a hely, tökéletesen alkalmas baráti vagy üzleti találkozókra de körbenézve azt látjuk, hogy sokan tartanak nyelvórákat is itt. Viszont ha valaki meghitt együttlétre vágyik egy kávézás közben, akkor inkább ajánlanék egy másik helyet.

img_4812.jpeg

Csalóka napfény és óriás tér

Korábban (még a vírushelyzet előtt) viszonylag sokat jártam a Steamhouse-ban és arra emlékeztem, hogy nagyon jó a reggeli és a görög Taf pörkölőtől jön a kávé (akikről ebben a cikkben emlékeztem meg). Mint oly sok mindent az elmúlt hónapokban ezt is is felülírta az élet: Márton - az alapító, tulajdonos - elmesélte, hogy márciusban a görög szállítmány teljesen elakadt, meg az euró árfolyam is az égbe tört, ezért a Steamhouse is módosítani kényszerült egy kicsit az üzleti modelljét: egy egri pörkölőmester  segítségével nekiállt saját maga pörkölni, és közben még saját kapszulát is gyártani.

img_4838.jpeg

Márton az alapító, valamint Daniella és Kriszti. És a nitró

Szintén változás, hogy villásreggelik helyett bagel-ek és péksütik kerültek az étlapra, mivel a turisták elmaradása miatt nincs annyi reggeliző vendég, akik eltartanának plusz egy főt aki a reggeliket készíti. Természetesen így is nagyon korrekt reggelit tudunk itt eltölteni, de azért hiányoznak a friss tojásételek. Külön plusz pont, hogy nem a túltolt Freyja croissant jár a kávé mellé.

img_4817.jpeg

Nem villás, de finom

De térjünk vissza a kávéra. Az új koncepció szerint az eszpresszó mindig saját pörkölés (most éppen Guatemala), a filterhez a kávé pedig havonta más pörkölőtől (ottjártamkor a lengyel Coffee Lab-tól) érkezik. Az eszpresszó itt mindig dupla, és inkább két ristrettót jelent (19,2 g kávéból 30 ml ital készül). Megkóstolva azt kell mondjam, hogy a saját pörkölés nálam ötösre vizsgázott.

img_4836_1.jpeg

A nagyon jó eszpresszó egy kis infóval

Mindenképpen nagyon jó hír, hogy a megszokott italválaszték mellet saját készítésű cold-brew-t, sőt nitró kávét -amire méltán büszkék - is kérhetünk. A presszók egy gyönyörű bordó La Marzocco gépen készülnek, a tejes italokhoz Élőbolygó tejet használnak.

img_4830_1.jpeg

Cold brew

 Ha már túlságosan pörögnénk az eszpresszóktól, akkor akár alkoholmentes kávékoktélokat, vagy a First kézműves söreit is kérhetjük egy nyugodt délutáni beszélgetés mellé.

img_4813.jpeg

Saját pörkölés és vendég

A korábban már említett kapszulákra visszatérve, nagyon szimpatikus, hogy lehet kérni egy darabos kóstolót is, amit otthon elkészítve eldönthetjük, hogy megvesszük e a 10-es vagy 18-as csomagot. (Sajnos engem nem győzött meg. Megérne egy külön blogbejegyzést, hogy miért csak a nagyok tudnak normális Nespresso kapszulát készíteni; én már sokszor csalódtam az XY kis pörkölő saját gyártású kapszulájában)

img_4824.jpeg

Kék vagy sárga ízű kapszula?

Mindenesetre reméljük, hogy a közeljövőben inkább a helyszínen élvezhetjük a Steamhouse kávéit, és nem kényszerülünk rá újra a kapszulákra. Mindenki jobban fog járni.

 

Steamhouse Cafe

Cím: Budapest, 1011 Budapest, Batthyány tér 5-6

Facebook: https://www.facebook.com/steamhousebudapest/ 

 

További jó helyek a blog Facebook oldalán !

A bejegyzés trackback címe:

https://caffee.blog.hu/api/trackback/id/tr7816179150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása