Minden ami kávézó

Kávézó blog

Kávézó blog

A Kávé napja 2019

avagy igyunk tíz jó kávét egy nap!

2019. szeptember 29. - k.oszto

A blog abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a februári esemény után ismét meghívást kapott a Kávé Napja rendezvényre (ezúton is köszönet a szervezőknek!), ami ezúttal az Akváriumban került megtartásra. Februárhoz képest körülbelül harmadakkora helyszínen harmadannyi kiállító vett részt. Mivel ez most csak egynapos program volt, ezért a közönség is sokkal jobban koncentrálódott a pultok előtt perces sorok alakultak ki. A kisebb hely még egy hatalmas előnyt biztosított a Millenáris csarnokához képest, az intenzív kávéillat könnyen be tudta tölteni ez egész teret.

img_1601.jpg

Kellems chill hangulat az előtérben

Mindjárt a bejáratnál egy nagyon szimpatikus kezdeményezésbe botlottunk, minden látogató kapott egy visszaváltható, cserélhető boomerang re-poharat, amit minden pultnál tisztára cseréltek. (És a végén az utolsót meg is tarthattuk, a mindennapokban is nagy hasznát vehettünk take away kávék esetén)

img_1595.jpg

Gyűlik a sok repohár

A kávézók közül egyedül a By Beans képviseltette magát, Ádámék természetesen hozták a szokásos magas színvonalat. A szemes kávékon túl a pultjuk két meglepetést tartogatott, egy tabletről vezérlehető high-end Hipster Brewer batch brew gépet, illetve magát Pert a Per Nordby alapítóját egyenesen Svédországból.

img_1578.jpg

By Beans stand, jobra a szuper gép

Továbbhaladva a soproni One Elven standjánál megcsodálhattuk a Kaffeine legújabb csésze kollekcióját, illetve volt szerencsém egy natúr feldolgozású Nicaragua filter kávét kóstolni, méltán büszkék rá a srácok.

img_1583.jpg

Kávé, kézi presszó gép, csészekollekció - One eleven

A tatai Awaken pörkölőt februárban nagyon megjegyeztem, mivel ott volt a legszebb otthoni filter gép, illetve a legjobb filter kávé. Ez utóbbi idén sem volt másképp, a kenyai kávéjuk szerintem verhetetlen volt. 

img_1589.jpg

Készül a bajnok filter

A Goosebump standja talán a leglátványosabb volt. Sajnos Magyarországon még mindig csak egy helyen van “éles” használatban Goosebump gép, amit nagyon sajnálok, mivel elképesztően letisztult kinézetet tudnak biztosítani egy kávézónak. Érdekesség hogy idén már filterkészítő gépet is láthattunk. A srácok a kávéhoz saját blendet és saját vizet hoztak, de azt kell mondanom megérte, a legjobb eszpresszót náluk ittam.

img_1594.jpg

Összetéveszthetetlen forma - Goosebumps (És ezek nem sörcsapok!)

Bányaiék nagyon komoly “étlappal” készültek (lásd a képen), egész nap hosszú sorok kanyarogtak a pultjuk előtt. Mind a filterjüket mind az egyik eszpresszójukat kóstoltam, az eszpresszó tíz pontos volt, a filter stílusa nekem annyira nem jött be, de természetesen az is rendben volt.

img_1606.jpg

Nem kispálya

Néhány érdekességet még kiemelnék a kiállításról:

  • Ittam céklaalapú szuperdrinket mandulatejjel (Sajnos nem tudtam meg pontosan mire jó ez az ital, de a fenntartásaim ellenére iható volt)

img_1603.jpg

Nem kávé

  • A Meyer szörpöknek nagyon megörültem, szerintem Magyarországon ők most a top a gyümölcsszörpök területén. A chilis málnát kóstoltam, az intenzív málnaíz mellé a chili elég furcsa utóiz, de biztosan van olyan étel, ami után jól esik.
  • Az Agárdi pálinka ezúttal is elmaradhatatlan volt, ahogy haladtunk bele a délutánba a forgalmuk is egyre nőtt.
  • Ezen kívül még kapszulákból, tamperekből édességekből válogathatott a nagyérdemű, ahogy elnéztem mindegyik stand megtalálta a maga vevőkörét.

img_1587.jpg

Impresso kapszulák - ajánlom

  • Az alternatív tejek térhódítása erőteljesen érezhető volt, sőt a belépőhöz az egyik ajándék is egy mandulatejes kávéital volt
  • Volt szerencsém végighallgatni egy nagyon érdekes beszélgetést a kávépiac, kávékultúra magyarországi helyzetéről kifejezetten érdekes dolgokat mondtak a résztvevők. Külön tetszett az a megjegyzés, hogy aki igazán jó kávét akar inni az menjen kávéházba; de azért otthonra a kapszulás kávé sem ördögtől való dolog, egyre több cég mozdul rá erre a szegmensre.

img_1608.jpg

A beszélgetés

Összeségében nagyon jó rendezvény volt ez is, tényleg azt gondolom, hogy aki nem elvakult rajongó, csak érdekli a jó kávé és szívesen tanulna ebben a témában megéri rászánni azt a néhány órát és kétezer forintot, biztosan nem fog csalódottan távozni.

img_1611.jpg

Mr Nordby (balra)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://caffee.blog.hu/api/trackback/id/tr6115182012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

futamama 2019.10.11. 08:22:30

Tetszik a cikk, esetleg megosztanál még pár gondolatot ami nagyon tetszett a beszélgetés kapcsán?:)
Köszönöm!

Kedvelem a blogot nagyon!

k.oszto 2019.10.14. 20:34:39

@futamama: köszi a bejegyzést, remélem a Facebook oldalra is ránézel néha, azért az gyakrabban frissül :)
A beszélgetésben volt még arról szó, hogy a fiatalok mitől fognak átszokni a starbucksról az igazán jó kávéra, az olaszos pörkölés vs újhullám is szóba került, illetve a kedvencem hogy mitől működik valóban jól egy kávézó.

futamama 2019.10.15. 05:09:21

@k.oszto: akkor ezen nagyon részt kellett volna vennem. Köszönöm a választ, és igen a FB oldalas is követem. Sok követőt, mert kedvelem az írásaid nagyon!
süti beállítások módosítása