Minden ami kávézó

Kávézó blog

Kávézó blog

Rendhagyó poszt: Kávébár bazár '19

avagy hány kávét lehet megkóstolni egy délután?

2019. február 11. - k.oszto

Ez a poszt eltér a korábbiaktól, és az ezt követőktől. Egy újabb hangulatos kávézó bemutatása helyett most kicsit  kitekintünk a február második hétvégéjén - immáron tizedik alkalommal megrendezett - Kávébár Bazár rendezvényre, ahonnan ismét egy teljesen szubjektív beszámoló következik. (A szervezőknek ezúton is köszönet a tiszteletjegyért.)

A Millenáris Park B csarnok kitűnő helyszínnek bizonyult az eseményre, nagyon szellősen elfértek a kiállítók, a látogatók, könnyen áttekinthető, körbejárható volt a rendezvény.

A tematika természetesen kávé a végtelenségig, kísérve némi egyéb gasztróval (pálinka, borok, sajtok, édességek). A 3000 forintos belépőjegy ellenében a látogató kapott egy kóstolójegyet, amivel 8 pincészet standján kóstolhatott bort, illetve korlátlan mennyiségű kávéhoz férhetett hozzá a standokon. (Az első fél óra után súlyos dilemmát okozott, hogy mennyi koffeint vehetünk magunkhoz komolyabb egészségügyi kockázat nélkül.)

A kávés kiállítók nagy részét magyar kávépörkölő manufaktúrák alkották, de megjelentek a klasszikus nagyobb márkák (Illy, Lavazza), illetve néhány kávégépgyártó (De Longhi, La Marzocco) is.

Mivel sajnos a szervezetünk befogadóképessége kávé ügyileg véges volt, ezért a teljesség igénye nélkül az érdekesebb standokon álltunk meg kóstolni, sok helyet - talán majd jövőre felkiáltással, és fájó szívvel - kihagytunk.

 img_5941_1_1.jpg

Egy híres magyar

Az első stand, ami mellett nem lehetett megállás nélkül elmenni az alapításának 90-ik évfordulóját ünneplő La Marzocco-é volt. Elhozták a legújabb Leva gépüket, ami számomra a kiállítás legszebb gépe címet simán megnyerte. A vele készült kávé a La Torrefazione nevű kis olasz manufaktúrából származott, az íze pedig tökélesen egyensúlyozott a klasszikus olasz pörkölés, és az új hullám között. A stand személyzete sajnos nem volt túl kedves, ezért a gépről nem sikerült többet megtudni.

img_5935.jpg

Modern és klasszikus egyszerre

 Nem így a Lucky Cap / Kávé Háza standján a legújabb Dalla Corte gépről, ahol Péter egy nagyon részletes és kimerítő előadást tartott arról, hogy az átfolyó víz mennyiségéből és az időből hogyan számolja az elektronika az elkészült kávé súlyát. (A módszer valóban jól működik, 10%-on belül van az eltérés). Hatalmas élmény volt hallgatni, hogy valaki ilyen szakértelemmel és hozzáértéssel beszél a gépekről. Természetesen a bemutatott darabon készült eszpresszó is hibátlan volt.

img_5961.jpg

Mér és számol

 A két eszpresszó után jól esett egy nagyon gyümölcsös, szinte már édes, lágy csepegtetett kávé. A tatai Awaken pörkölő standján egy gyönyörűen megtervezett  Wilfa Precision gépen készítették a filtereket. A hagyományos design-nal szakítva a norvég cég olyan precíziós gépet készített, ami bármelyik konyhának vagy irodának a legfőbb dísze lehet. (Természetesen a Jászai Mari téri Awaken is egy külön poszt témája lesz)

img_5947.jpg

Skandináv design

Ezután még merészebb vizekre eveztünk és egy jó nitró kávéval folytattuk a sort. A nitrogénnel csapolt cold brew bármelyik forró nyári délutánnak kitűnő frissítője lehet, csak bízom benne, hogy több helyen is találkozhatunk majd vele a városban.

img_5949.jpg

Nitró kávét a téeszből (teesz.hu)

A debreceni Black Sheep standja kihagyhatatlan volt számomra. Az első látogatás óta rajongójuk vagyok, mindenképpen külön poszt fog születni a kávézó-pörkölőről. A kiállításon kóstolt fantasztikusan gyümölcsös El Cambalache Nicaraguai kávéjuk most is kimagasló volt. (Másnap reggel még egy cortado miatt is vissza kellett jönni hozzájuk). Továbbra is csak sajnálni tudom, hogy ilyen messze van kávézójuk.

img_5952.jpg

Nem csak a belső számít

A Black Sheep számomra olyan magasra tette a mércét, hogy utánunk már csak inkább freestyle beszélgetés, egy kis borozás, pálinkakóstolás és egy-egy korty kávé megkóstolása maradt hátra.

img_5979.jpg

Tejjel is hibátlan

Meg természetesen a hidratáció: A BWT standján vizeket kóstolhattunk, a magnéziumostól kezdve a fordított ozmózissal tisztított, majd utólagosan visszapótolt ásványi anyagokkal dúsított ásványvizet. (Ennek az értelmét még a standon lévő hölgy is kétségbe vonta.)

img_5959.jpg

A vízbű' nyerik ki

Még egy pontot emelnénk ki a kiállításról: öröm volt látni, hogy a Modbar gépek próbálnak betörni a magyar piacra is. A letisztult forma és klasszikus kávégéppel tökéletesen szembemenő design olyan megjelenést biztosít, amit nagyon szívesen látnék több helyen is. Sajnos hazánkban még sehol nem működik élesben ilyen gép, de reméljük ez hamarosan változni fog.

img_5963.jpg

Hány kávégép van a képen?

A rendezvényt nagyon sok szakmai program (versenyek, kóstolók, beszélgetések) színesítette, akár egy egész napot is könnyen el lehetett itt tölteni.

Összeségében azt mondhatom, hogy egy nagyon színvonalas rendezvényt hoztak össze a szervezők, ami nemcsak a szakmának de a lelkes amatőr közönségnek is maradandó élményt jelentett.

A bejegyzés trackback címe:

https://caffee.blog.hu/api/trackback/id/tr5414621104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása