Minden ami kávézó

Kávézó blog

Kávézó blog

Kávébajusz, Győr

avagy kávézzunk 500 éves falak között

2019. március 29. - k.oszto

Néhány poszttal korábban a Zacc kávézó kapcsán arról elmélkedtünk, hogy Győrben megmozdult valami, és lassan igény van a jó kávéra. Aztán kiderült, hogy a helyzet sokkal jobb, hiszen tavaly nyáron a felújított Bécsi kapu tér közelében egy csodálatos műemléki környezetben - egy karakteres névvel és logóval - megnyitott a Kávébajusz, ami egy igazi újhullámos kávézó Győr belvárosában.img_6068.jpg

Jó logó

A környezet mindenképpen megér egy bekezdést, hiszen viszonylag ritka, hogy 15-16. századi műemléki épületben nyit valaki kávézót. Kívülről is nagyon kivételes látványt nyújtanak a környékbeli épületek, de belépve egészen impresszív a középkori vár(!)falakat látni. 

img_0133.jpeg

Győr szíve

Már csak ezért megér egy látogatást a hely, hogy elidőzhessünk a fél méter vastag, öt-hatszáz éves falak között, itt tényleg a történelem egy darabját csodálhatjuk meg.

img_0135.jpeg

Velünk élő történelem

Persze a tavasz beköszöntével azért a vendégek szívesebben ücsörögnek a teraszon, kívülről gyönyörködve a műemléki környezetben. A vendégkört ottjártunkkor körülbelül fele-fele arányban alkották betévedt turisták, illetve rutinos helyiek.

img_0131.jpeg

Kívülről is szép

Szerencsére a belső kialakítás is követi az egyszerűséget, semmi extra díszítés, mindenütt a letisztult vonalak jellemzők.

Visszatérve a koncepcióra, Ákos, a tulaj elmesélte, hogy nem akarták Budapesten megnyitni a százhuszonhatodik újhullámos kávézót, ezért, és a felesége győri kötődése révén döntöttek úgy, hogy inkább vidéken próbálnak szerencsét.

img_0123.jpeg

Fontos a jó szakirodalom

A koncepció viszonylag egyszerű (tényleg egy tipikus kávézó vonal): Casino Mocca kávéval dolgoznak, presszó esetén egy La Marzocco géppel.

img_0125.jpeg

A gép, csészékkel

Ákos elmondása szerint sajnos még nem találtak olyan beszállítót, aki el tudná őket látni megfelelő minőségű tejjel, ezért a boltból próbálnak jó minőségű tejet vásárolni. A presszó, illetve a hagyományos tejes italok mellett természetesen kaphatunk nagyon finom filter kávét is, illetve a szokásos tea (Ye tealeves) illetve forró csoki (Mörk) sem maradhat el.

img_0127.jpeg

Az árak már budapestiek

Az általunk kóstolt kávék hozták a Casino Moccától megszokott jó minőséget és ízvilágot, bármelyik reggel szívesen fogyasztanám. Sajnos a beszélgetés során nem került szóba, hogy miért nem próbálkoznak más magyar pörkölőkkel is, de legközelebb ezt is kiderítjük.

img_0132.jpeg

Capuccino, a croissant már nem bírt várni

A kávé mellé reggeli ételeket is (szendvics, croissant, sütik, joghurt) választhatunk. A croissant korábban a Mill-től jött, de mivel ők egy ideje nem szállítanak ki, ezért marad a francia mélyhűtött változat. Véleményem szerint, ha valaki a kávézó mellett nem üzemeltet pékséget, akkor ez a kompromisszum abszolút belefér.

img_0124.jpeg

Nagyon szurkolok Ákoséknak, hogy bejöjjön a számításuk. Azt gondolom, hogy egy ekkora, és erős turistaforgalommal bíró vidéki városnak igenis el kell tartania egy ilyen (ár)színvonalú kávézót, ami egy biztos pont lehet a vidéki kávékultúrában.

Cím: Győr, Bécsi Kapu tér 4

Facebook: https://www.facebook.com/pg/kavebajusz/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://caffee.blog.hu/api/trackback/id/tr2814725325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása