Minden ami kávézó

Kávézó blog

Kávézó blog

Tizen1 Veszprém,

avagy egy újabb szuper hely vidéken

2019. június 20. - k.oszto

A blogon mindig különös örömmel írok a vidéki kávézókról, mert sajnos (ebben is) egy hatalmas aránytalanság van az országban, hogy Budapesten (különösen a belső kerületekben) gyakorlatilag minden sarkon van egy jó kávézó, addig vidéken úgy kell vadászni őket.

Családi okok miatt gyakran megfordulok Veszprémben és természetesen nem maradhatott el a jó kávézók feltérképezése. Első ránézésre nem kápráztat el a város, keresni kell a nem átlagos helyeket. Volt egy cukrászda -a nevére már nem emlékszem, csak arra, hogy a füredi Karolina leánya volt - de sajnos pár éve az is bezárt, illetve a Gusto delikát illetve Gusto13 kínál magas minőséget, de előbbi inkább delikát üzlet, míg utóbbi étterem, a reggeli capuccinóra nem feltétlenül hozzájuk mennénk. A veszprémi kávé térképre hamar felkerült a tizen1 kávézó, de mivel hétvégén nem nagyon voltak nyitva, ezért sajnos hosszú ideig nem sikerült eljutni hozzájuk.

Aztán egyszer csak észrevettem, hogy szombat-vasárnapra is kíbővült a nyitvatartásuk, így rögtön fel is kerekedtünk hogy végre megismerjük Veszprém egyetlen specilaity kávézóját.

14ad3773-0531-47ca-a833-fdbae157c1a0.jpeg

Bentről kifele

És meg is találtuk a Kossuth utcában a Bástya üzletház és az evangelikus templon közé beszorítva az ország talán legkisebb kávézóját. Tudom, hogy a minik között ott van a Cafe Stand, meg a Gázlámpa Kioszk de itt tényleg le tud ülni 3 ember bent az apró pultoknál, nem csak egy kiadó ablakról beszélünk.

img_0599_1.jpg

Az Ungarische Restaurant mellett

Eddig minden látogatásunk alkalmával Szabó Krisztián a tulajdonos fogadott minket a pult mögött, aki nagyon szívesen mesél a Tizen1 sztorijáról illetve arról, hogy mit keres ő most itt a kb 5 négyzetméteres helyiségben. Szerencsére nagyon szeret mesélni illetve a kávéról beszélgetni, ezért egy idő után szépen összeáll a kép. Szóval az egész Tizen1 alapkoncepciója az öccsétól, a többszörös bajnok, Four Seasons barista Koncz Márktól származik aki szeretett volna magának egy saját helyet, így született meg - a város egy másik részén- az eredeti Tizen1, ami egy klasszikus kávézó volt sok asztallal, szendvicsekkel, személyzettel. Sajnos az eredeti koncepció túl nagy falat volt a két fivér számára és néhány év után egy restart következett, ahol inkább kicsiben, csak a kávéra koncentrálva egy új helyen éledt újra a kávézó. Természetesen mind a régi, mind az új helyen Márk minden tudása és tapasztalat jelen van, de a boltot már Krisztián viszi tovább, most már ő a lelke az új Tizen1-nek.

 img_0601_masolat.jpg

Krisztián a pult mögött

Krisztián a pult nagy részét elfoglaló 2 karos La Marzocco gép mögött helyezkedik el (elmondása szerint nem is kellene egy ekkora gép a kávézóba), a pult előtt még pont elfér három szék kis könyöklővel, a pult mögöt meg a mini konyha szendvicssütővel mosogatóval. A jó idő beköszöntével szerencsére kitágul a tér, az eredeti helyiség kb tízszeresét kitevő teraszon van lehetőségünk hosszasabb kávézásokra beszélgetésekre. Egészen szokatlan érzés, hogy míg mi a vasárnapi kávénkat kortyolgatjuk, mellettünk sietnek az emberek a misére. (Ha meg a harang is megszólal, akkor talán a csésze is megremeg a kezünkben)

A kávé mindig a baráti 42 pörkölőből (az ő honlapjuk is megér egy kattintást) származik az örlőkben általában van egy klasszikusabb blend illetve egy single origin kávé az inyenceknek. A tej Szent Gáli bio tej, nagyon jó alapanyaga a tejes italoknak. A megszokott italok mellet kérhetünk akár aeropresst vagy házi chai lattét is.

A hely szűke miatt az étel kínálat meglehetősen visszafogott (nekem a péksütik nagyon hiányoznak), a házi kekszek mellett még szendvicset kérhetünk.

A szokásos pecsétgyűjtő problematikára (miszerint mindig a másik nadrágomban/kabátomban van) nagyon jó megoldást találtak ki, egyszerűen a kis fali tartóban mindenki otthagyhatja a saját pecsételőjét és amikor megy akkor csak leveszi, pecsétel és visszarakja.

dcc04a1c-64c4-4595-8f3e-23d22b85d5cb.jpeg

Megoldás egy régi problémára

Remélem Krisztiánék az új hellyel tényleg megtalálták a számításukat és most már hosszú évekre stabil pontjai lesznek vidéki újhullámos kávé szcénának és nem kell Füredig autókáznunk, ha egy igazán jó kávéra vágyunk.

Tizen1 kávézó

Cím: Kossuth Lajos utca 6., Veszprém, 8200

Facebook: facebook.com/tizen1.veszprem

A bejegyzés trackback címe:

https://caffee.blog.hu/api/trackback/id/tr3514904376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása