@CCnick, @Guszty, @TamiNagy egyszer tényleg kóstóljátok meg a a kávét Oatlyval vagy Sprouddal. Igen vannak ihatatlan növényi "tejek", de ez a két ital abszolút passzol a (világos pörkölésű) kávéhoz.
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez leginkább kötekedésnek tűnik. Ha valamit 100+ éve az állam, a szakma és a szakirodalom úgy nevez ahogy, akkor annak az a neve. Szaklapok, jogszabályok, Révai nagylexikon, MTA kiadványok...
A növényi szutykok pozitív megemlítésekor lett egyértelmű, hogy a szerző egy szimpla sznob. Egyébként pár éve valamit változtattak az UHT tejek technológiáján és a legtöbb márkánál gyakorlatilag eltűnt az a rettenetes mellékíz ami miatt én is évtizedekig utáltam. Ma már vakteszten nem biztos, hogy meg tudnám különböztetni az ESL-től.
Majdnem végig megértően olvastam, mert bár nekem mndegy, de pl. a párom sem szereti az UHT tejet, de amikor növényi tejeket jobb választásnak tekintetted még az UHT tejnél is, elvesztetted minden együttérzésemet.
Örömmel olvastam, hogy legtöbbször a pasztőrizál(t) szót használod, de talán kétszer becsúszott a pasztőröz(ött) változat is, ami helytelen.
A pasztőr ui. nem egy anyag, amivel kezelnek valamit, hanem egy eljárás Louis Pasteur után. Lásd:
neutralizál, analizál, ionizál, motorizál és általában az idegen eredetű szavakból képzettek, hiszen maga a képző is idegen eredetű,
ellenben
vajaz, szőröz, bevérez, olajoz stb.
Bocsánat, hogy a poszt témájához nem tudok hozzászólni, nem vagyok nagy kávéivó, és bizonyára többeket megbotránkoztatok, ha leírom, hogy itthon ritkábban Nestlé instant kávét iszom sok-sok tejjel és cukor nélkül, de legtöbbször 3 in 1 kis tasakos port adok egy nagy bögre vízhez.
@Svald Cjelli: egy jó cappuccinot elég nehéz tej nélkül produkálni, pl.
Ez a “ne tegyünk a kávéba semmit” vonulat kicsit olyan, mint amikor a borászok a fröccsivókon hűledeztek… aztán az is kikopott, mikor sok borász elkezdte felvállalni, hogy bizony a fröccs egy jó dolog, csak jó bor kell hozzá meg rendes szóda (nem ávíz!).
Persze, cukor nem kell a jó kávéba, de azért elég sok kávés ital létezik, amihez bizony kell a tej. Simán, gőzölve, habosítva.
Egyelőre kávét tejjel / tejeskávét sem tudunk csinálni a kávézókban (kortól függetlenül), az olaszos gépi kávézás kiirtotta a tudást, képességet, készséget, invenciót, kreativitást, úgyhogy az UHT már nem oszt, nem szoroz.
Én értem a problémádat, de ha esetleg megoldani akarnád, nem pedig siránkozni, akkor megkérdezhetnéd rendelés előtt, hogy milyen tejet használnak az adott kávézóban az adott napon.
Ha elég tejet és cukrot teszek a kávéba, akkor teljesen mindegy, hogy milyen kávéból készül. A növényi tej tulajdonképpen hidegen préselés helyett centrifugázott növényi olaj, semmi keresnivalója a kávéban. Ha valaki arra kíváncsi, hogy jó-e egy kávé, akkor semmit ne keverjen bele és akkor meg tudja különböztetni a különböző kávékat egymástól. Az UHT tej valóban a tej megcsúfolása, de nem csak azért problémás, mert ezt adják sok kávézóban. Az egyetlen eset, amikor el tudom fogadni a létjogosultságát az, amikor nincs lehetőség a friss (vagy kevésbé tökéletes esetben) az ESL tej hűtésére, de sajnos a kényelem mindent felülír és lassan arra kell rácsodálkozni, ha valahol még friss tejjel lehet találkozni.
Minden ami kávézó
Kávézó blog
Kávézó blog
Utolsó kommentek:
CCnick 2022.10.02. 21:33:56
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
k.oszto 2022.10.02. 18:07:30
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
CCnick 2022.10.02. 09:32:38
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.10.02. 07:52:01
Bocsáss meg, nem tudtam, hogy a Magyar élelmiszerkönyv egyben nyelvhelyességi referencia is.
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
CCnick 2022.10.02. 07:20:26
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
CCnick 2022.10.02. 07:10:05
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
Guszty 2022.10.02. 06:45:23
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
gergerg 2022.10.01. 22:35:56
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
gergerg 2022.10.01. 22:32:53
Én csak frissen fejt falusi tehéntejjel iszom a kávémat.
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.10.01. 20:22:05
A pasztőr ui. nem egy anyag, amivel kezelnek valamit, hanem egy eljárás Louis Pasteur után. Lásd:
neutralizál, analizál, ionizál, motorizál és általában az idegen eredetű szavakból képzettek, hiszen maga a képző is idegen eredetű,
ellenben
vajaz, szőröz, bevérez, olajoz stb.
Bocsánat, hogy a poszt témájához nem tudok hozzászólni, nem vagyok nagy kávéivó, és bizonyára többeket megbotránkoztatok, ha leírom, hogy itthon ritkábban Nestlé instant kávét iszom sok-sok tejjel és cukor nélkül, de legtöbbször 3 in 1 kis tasakos port adok egy nagy bögre vízhez.
Tudom, barbár vagyok. :DDD
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
onlame 2022.10.01. 20:04:27
Ez a “ne tegyünk a kávéba semmit” vonulat kicsit olyan, mint amikor a borászok a fröccsivókon hűledeztek… aztán az is kikopott, mikor sok borász elkezdte felvállalni, hogy bizony a fröccs egy jó dolog, csak jó bor kell hozzá meg rendes szóda (nem ávíz!).
Persze, cukor nem kell a jó kávéba, de azért elég sok kávés ital létezik, amihez bizony kell a tej. Simán, gőzölve, habosítva.
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
onlame 2022.10.01. 19:58:05
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
inebhedj - szerintem 2022.10.01. 16:09:08
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
Túl sok felhasználó 2022.10.01. 14:00:05
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
totii 2022.10.01. 13:17:31
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
Svald Cjelli 2022.10.01. 13:13:13
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
TamiNagy 2022.10.01. 13:00:50
Bejegyzés: Öntsünk tiszta tejet a pohárba!
turbólyuk 2022.02.18. 23:04:44
Bejegyzés: Goosebumps Coffee Lab
kofolafan 2022.02.18. 19:08:28
Bejegyzés: Goosebumps Coffee Lab
k.oszto 2021.02.03. 16:29:20
Bejegyzés: Goosebumps Coffee Lab