A Freyja the croissant story néhány éve nagyot durrant a magyar gasztróéletben, amikor megnyitott a Szövetség utcai boltjuk, mindenhol dicshimnuszokat zengtek róla és hosszú sorok kanyarogtak az üzlet előtt. Természetesen én is alig vártam, hogy megkóstolhassam, de a barátságunk nem indult valami fényesen. Erről annak idején még cikk is született. Aztán egy idő után tudomásul vettem, hogy a budapesti specialty kávézók kb 60%-ában Freyja croissant volt, szinte letarolták a piacot, és egy idő után már kifejezetten örültem ha nem az ő pékárujuk jött szembe. Szóval ebben a kicsit disszonáns hangulatban ért a hír, hogy nyitottak egy új helyet Budán.
Vissza a természetbe
Gondoltam, ha a pesti egységükbe már nem jutottam el, akkor ez egy kitűnő alkalom lesz, hogy közelről megnézzem, hogy mit és hogyan csinálnak.
Letisztult üzenet
Ebben a “minden be van zárva” világban egy kitűnő családi programnak ígérkezett egy látogatás a II. kerületi vadaskerti úti sporttelep területén fekvő üzletbe. A helyszín első látogatáskor meglepi az embert, hiszen maga a kávézó egészen bent van, messze a bejárattól. Szóval ahogy elhaladunk a gyereksípálya meg a strandröplapda pálya mellett, akkor látjuk a kis faházat a hatalmas terasszal és előtte a Freyja logójával.
Melyiket válasszam????
A kellően tágas ízlésesen skandináv stílusban berendezett belső tér sajnos természetesen most üres, de szerencsére a hatalmas pult tele van elképesztő croissant költeményekkel. Akinek eddig csak a csoffadt aldis croissantokhoz volt szerencséje, az nem tudja elképzelni hogy mi vár itt rá (Kb. mintha valakinek aki csak a Balatonon járt még életében, megpróbálnánk elmesélni a tengert). Már az első látogatás után is jogosnak érezzük a sok díjat, amit az elmúlt években bezsebeltek.
Őszíntén ízlik
Általában 10-11 péksüteményből (croissant, kocka, rollé) áll a kínálat, aminek nagy része édes de mindig van egy két sós (pl kacsamáj pástétomos) is. Jónéhányat végigkóstoltunk már, és a cikk elején említett szkepszisem teljesen megszűnt. Mindenképpen érdemes társasággal érkeznünk, mert így osztozhatunk és sokkal több ízt kipróbálhatunk egy alkalommal. Ráadásul vannak szezonális ajánlatok is, amiről kár lemaradni. A cikk írásának időpontjában éppen kijött egy új kollekció, ami egy kollaboráció a szintén nagyon menő Chez Dodo macaron manufaktúrával.
Fokozzuk az élvezeteket - Chez Dodo meets Freyja
Ja és mivel ez egy kávézó blog, természetesen kávézni jöttünk! Ráadásul amikor Nagy Dáviddal beszélgettünk a podcastban, ő ajánlotta ezt a helyet hiszen egy csodálatos Victoria Arduinno gép díszíti a pultot. Szóval a croissant-ok mellé espresso alapú italok készülnek a tatai Awaken pörkölő kávéjából, tejes italok esetén pedig pusztaszabolcsi tejjel.
Haza is vihetünk kávét
Mivel itt nem a kávén van a hangsúly ezért szerintem egy kitűnő választás a tataiak brazil Sao Francisco kávéja, ami egy “edukációs” kávé, vagy ahogy ők fogalmaznak “kiváló belépő a specialty kávék világába”. Amúgy a kávé elkészítésére nem lehet panasz, kitűnően passzol a croissantokhoz. Persze az még kitűnőbb lenne, ha a teraszon nyugodtan a madárcsicsergésben legálisan évezhetnénk ezt a gasztroélményt, de mindennek eljön az ideje. Addig meg fogyasszuk sétálva, kocsiban, otthon bárhogy. Mindenhogy finom.
Kávéval is jó
Ha valakit részletesen érdekel a Freyja sztorija, akkor mindeképpen hallgassa meg a Sztorik a kávézóból podcast 17. adását, ahol Dormán Péter nagyon sok érdekes dolgot elmesél.
Péter mesél
Freyja - the croissant story
Cím: Budapest, 1021 Budapest, Vadaskerti utca 1-3
További jó helyek a blog Facebook oldalán !
Facebook: https://www.facebook.com/freyjathecroissantstorybuda