Minden ami kávézó

Kávézó blog

Pillanatkép Milánóból

avagy az olasz kávékultúra köszöni szépen és nagyon jól van

2020. február 13. - k.oszto

Egy rövid milánói kirándulás újra eszembe juttatta, hogy milyen jó is az igazi olasz kávé, és 10-15 évvel ezelőtt miért is álltunk meg rögtön az első benzinkútnál Tarvisiót elhagyva. Azt gondolom, hogy egy kávézó blogban nem mehetünk el szó nélkül az olasz kávéhelyzet mellett, ezért született ez a rendhagyó bejegyzés.

cbb36122-19e6-4b20-9b4a-af495357e8ae.jpeg

Az első (vagy második?) reggeli eszpresszó

Bár lehet, hogy Budapestről néha azt látjuk, hogy az olasz kávékultúra manapság már hanyatlik, mivel nem tudja felvenni a versenyt az újhullámos német, angol, skandináv pörkölőkkel - bár nekem már korábban is gyanús volt, hogy túl jók voltak a Kávétársaságnál kapható olasz specialty kávék -, és a sötét pörkölés megy ki a divatból, de Milánóban járva megállapíthattuk, hogy az olaszok köszönik szépen és jól vannak: Szinte mindegyik kávézóban a legmodernebb, 20-25.000 eurós háromkaros gép van, ahonnan hanyag eleganciával percenként dobálják ki 1-1,5 euróért az eszpresszókat, vagy ha kell akkor a tejes italokat.

37759b5f-6a03-476d-bf15-6153e857cf38.jpeg

Egy gyors reggeli, semmi túlzás

Ha meg specialty kávé kell, akkor az is van a nagyoktól kezdve a kis pörkölőkig mindenki megjelent a saját, világosabb pörkölésű single origin kávéjával.

e9c6116e-baf2-45f2-8a88-faaddcbd3202.jpeg

Saját pörkölés: blend és single origin is van

És természetesen mondani sem kell, hogy a minőség mindenhol hibátlan. Bárhova megyünk olyan presszót kapunk, amit nálunk csak a legmenőbb helyeken ihatunk.

cbff3a8c-da8f-407b-b501-f57df7d81ad4.jpeg

Az Armani (igen AZ az Armani) Cafeban egyszerre öt presszó készül

A milánói Lavazza Flagship store számomra pedig a kávézás non plus ultrája volt a körülbelül  100.000(!) eurónyi gépparkkal, tökéletes belső épitészettel, elképesztő minőségű péksütikkel és 5 fajta kávéval amiben volt blend és single origin is.

77c012f5-3f68-4c6b-b08b-ff42685a6dab.jpeg

Stílusos luxus a Flagship Storeban

Külön érdekesség, hogy már ők is tudják, hogy az eszpresszón túl is van élet, a Slow Caffe részen gyakorlatilag nincs olyan kávékészítési eljárás a kotyógótól kezdve a szifonon át az Aeropressig, amit ne készítenének el nekünk az üzletben.

61d1fd48-f8fd-4ed0-9a64-2468cf265c62.jpeg

Tízórai Lavazzánál, asszimetrikus(!) kiskanállal

Szóval mielőtt az olaszokat egy kézlegyintéssel elintézzük, hogy régi iskola, érdemes néha visszatérni és árgus szemekkel figyelni, hogy hol tart 2020-ban a világ egyik legnagyobb kávés nemzete.

0dedc7c9-0723-43f1-83a2-40d32da3d0c2.jpeg

4 single origin és egy blend

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://caffee.blog.hu/api/trackback/id/tr9215473534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2020.02.14. 19:26:36

Itthon is ha sikerül friss lavazzat megcsipni,akkor sokkal jobb mint a mikropörkölők. Szerintem a speciality túl van lihegve. Ezek a savanyú crema nélküli szarok a normál preszzohoz képest ihatatlanok

FogarasiArpi 2020.02.15. 04:45:11

Mennyi minden kimaradt az életemből...
Milánó, Lavazza.

Köszönöm, elraktam.

mergo 2020.02.15. 16:35:43

Legközelebb tégy egy próbát az Alfa Romeo múzeum kávézójában is. Párommal közös megállapítás, hogy eddig ez volt a legfinomabb kávé, amit ittunk Olaszországban. Caffé Poli kávét készítenek és mennyei. Még egy múzeumban is finomabb kávét kapsz kint, mint itthon bármilyen extra kávézóban.
Fogunk még visszamenni :-)