Minden ami kávézó

Kávézó blog

Kávézó blog

Kávébár Bazár 2020

avagy újabb koffein túladagolásos hétvége

2020. február 20. - k.oszto

Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Kávébár Bazárt (a tavalyi eseményről beszámoló itt), ahol a blogot az a megtiszteltetés érte, hogy nem csak látogatóként, hanem két panelbeszélgetés moderátoraként is részt vehetett a rendezvényen (de erről majd később).

img_2930.jpg

Nagy terület, sok látogató

Azoknak, akik még sohasem jártak a kávébár bazáron, néhàny szóval megpróbálom összefoglalni, hogy miről szól egy ilyen hétvége a Millenárison:

Azt mondanám, hogy ilyenkor nagyon sok ember összegyűlik, akik a az átlagosnál nyitottabbak, érdeklődőbbek a kávézás iránt, és ilyenkor szabadon hódolhatnak ennek a szenvedélyüknek: kóstolhatnak, nézegethetnek, beszélgethetnek és vásárolhatnak is.

img_2939.jpg

La Marzocco- Limitált kiadásban

A kiállítók jelentős részét a magyar pörkölők teszik ki, találkozhatunk a jól ismert nevekkel (pl Awaken, Black Sheep) és a feltörekvő kisebb pörkölőkkel (pl Blue Bird, Mobstery), de mellettük a kávégép forgalmazók és a mindenféle kiegészítőt áruló kis kereskedők is megjelennek.

img_2936.jpg

Blue Bird Cafe-Talán a legszebb csomagolás

Emellett azt tapasztalom, hogy évről évre több nem kávés, de ehhez a gasztrokúltúrához többé-kevésbé kapcsolódó kiállító (pl Búzavirág Gin, sajt, csoki, bor, pezsgő forgalmazó) van jelen. Érdekes módon - ahogy az egyik kiállítóval beszélgetve felismertük - a By Beans és a Black Sheep (jó, ez utóbbi pörkölő is) kivételével egyetlen egy kávézó sem képviselteti magát a rendezvényen (ígérem, ennek a témának jövőre utánajárok).

img_3035.jpg

By Beans Bányaival nyomult (nem véletlen...)

Nagyon sok más fesztivállal ellentétben, itt a belépő ára magába foglalja az összes ital ingyen kóstolását, szóval nem arról van szó, hogy sok pénzért bemegyünk, majd még több pénzért fogyasztunk, hanem - természetesen mindenkinek a vérmérséklete szerint - akár tucatnyi kávét is kóstolhatunk, amit aztán sörrel, ginnel, pezsgővel vagy koktélokkal öblíthetünk le.

img_2934.jpg

Black Sheepnél mindig sokan voltak, nagyon jó a kávéjuk, nekem az egyik személyes kedvencem

Látogatóként külön öröm megtapasztalni, hogy tényleg mindenki a legjobb kávéját akarja megmutatni, olyan eszpresszókat, filtereket (illetve néhány helyen tejes italokat) ihatunk itt, ami után bármelyik menő kávézóban elégedetten csettintenénk.

img_2933.jpg

Nem csak kapszulás kávé, de kapszulás sör is volt (szerencsére a kapszula kicsit nagyobb)

Geekeknek természetesen mindig egy érdekes színfolt, hogy a nagy gyártók (illetve ezek forgalmazói) a legújabb (manapság már szinte űrtechnológiát felvonultató) gépeket hoznak el, amit aztán meg lehet csodálni, tapogatni, megtudni a rejtett részleteket is. Természetesen a látogatók nagy részének ez csupán nyálcsorgatásra jó, de külön színfolt volt a Kávétársaság standja, ahol az otthoni gépeket is ki lehetett próbálni.

img_2941.jpg

Nagy Dávid (Kaffeine) az új Victoria Arduino géppel

A pultok között mászkálás közben nagyon színvonalas programokba is belepillanthatunk, az amatőr barista bajnokságtól kezdve a csúcskategóriás rumok kóstolóján át, kínai teák világába történő bevezetésig.

img_3038.jpg

A totális önellentmondás: manuális presszókészítő smart kiegészítővel

Mint a bevezetőben is említettem 2 nagyon színvonalas beszélgetést is volt szerencsém moderálni. A szombati beszélgetés a kávézónyitás dilemmát járta körül, Sallai Fanni (Cake Shop alapító tulajdonos), Dobó Ferenc (Espresso Kft - az Illy Magyarországi forgalmazója, ügyvezető) illetve Lukács Andrej (Addicted 2 Coffeine, tulajdonos) segítségével. A szépszámú közönség előtt öröm volt hallgatni, ahogy a nehézséget sem rejtve véka alá őszintén beszéltek az elmúlt évek küzdelmeiről és tapasztalatairól. Azt gondolom, jónéhány embernek ez egy kijózanító beszélgetés volt arról, hogy ez sem egy könnyű világ, nagyon sok buktató vezet egy jól működő kávézóig.

img_2998_1.jpg

Népes közönség szombaton

Vasárnap a barista szakma mélységeit veséztük ki Nagy Dávid (Kaffeine és Tamp&Pull kávézók tulajdonos), Török Ádám (korábbi barista magyar bajnok, most Bagira pörkölő “mindenes”) illetve Szilinyi Roland (Madal Cafe barista, okató illetve Beyond Within pörkölő) segítségével. A kiválasztástól és az oktatástól kezdve a barista karrierpályán keresztül sok témát érintettünk, de itt a közönség is nagyon aktív volt, olyan gazdasági, árazási, bérezési kérdéseket feszegettek, amik akár egy külön beszélgetést is megérhetnek.

img_3030.jpg

Egyszerre klasszikus és ultramodern

Összegezve azt mondhatom, hogy ez megint egy szuper rendezvény volt (amit a látogatók népes száma is visszaigazolt), és csak bíztatni tudok mindenkit, hogy jövő februárban látogassa meg a Millenárist néhány jó kávé erejéig.

A bejegyzés trackback címe:

https://caffee.blog.hu/api/trackback/id/tr2515480318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása